IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:19 | 17 юли 2018
Обновен: 06:45 | 24 април 2024

Донорството дава шанс за живот на близо 80 души годишно

Хората са добри и са склонни към даряване на органи, смята Марияна Симеонова, шеф на Агенцията по трансплантация

По материала работи: Пламен Янков
Донорството дава шанс за живот на близо 80 души годишно

Марияна Симеонова. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ 


 

Средно годишно успешно реализираните донорски ситуации у нас са около 20 и благодарение на тях се извършват средно 80 трансплантации на нуждаещи се болни. А м.г. успешните донорски ситуации бяха 50. Това съобщи във Варна директорът на изпълнителната агенция по трансплантация към Министерството на здравеопазването Марияна Симеонова. Поводът бе участието й в церемонията за връчване на грамоти от инициативата „Спешните медици, с които се гордеем“, състояла се в Медицински университет Варна „Проф. Параскев Стоянов“ в морския град.


Хората са добри и са склонни към дарение на органи на техни близки, изпаднали в мозъчна смърт. През 2013 г. донорството се увеличи 5 пъти, а през 2014 г. – 11 пъти спрямо 2012 г. За 2 г. българите направиха това, което никоя друга нация не е постигала, отбеляза Симеонова. 


От началото на годината донорските ситуации у нас са 15, като 8 от тях са реализирани успешно. Съвсем малка част се дължат на несъгласие от страна на близките, в повечето случаи става дума за открити заболявания или инфекции на органите за даряване. Добре е, че отпаднаха възрастовите ограничения. Благодарение на това съвсем наскоро бяха трансплантирани успешно бъбреците на 74-годишна жена, починала от мозъчно заболяване, добави Симеонова.


Успешно върви и сътрудничеството с „Евротрасплант“. Успяхме да спечелим доверието им за няколко години и имаме сключен договор за подаване на органи, които не са подходящи за трансплантации у нас. Благодарение на сътрудничеството имаме вече 8 успешни трансплантации на бял дроб на българи в държави от Евротрансплант, каза още Марияна Симеонова. 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна