IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:50 | 17 юли 2018
Обновен: 22:25 | 14 април 2024

Eдва 8,6% от българските жени развиват собствен бизнес

Промени в образователния модел и в политиките, планират заинтересовани от 9 страни

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Много малка част от жените у нас решават да се заемат със собствен бизнес, а в много от случаите той не оцелява след първите три години. Институции, университети и неправителствени организации от 9 страни, в които проблемът е сходен ,ще направят проучвания, за да установят какви са причините за това. Освен България, останалите страни, които участват в инициативата, са Австрия, Германия, Словения, Унгария, Румъния, Босна и Херцеговина, Молдова и Хърватия. 


„Цифрите показват, че ситуацията е сравнима между всичките държави, процентът се движи между 7 и 10, за България е 8,6 по проучвания от 2016 г., предстои да излезе следващ доклад“, каза за телевизия „Черно море“ Ралица Жекова, изпълнителен директор на Регионалната агенция по предприемачество и иновации. 


Проблемите, които ограничават предприемаческата инициатива на младите дами, са различни. Част от тях са свързани със стериотипи, а други с необходимост от развитие на конкретни умения. 


Планират се мерки, които целят да въздействат върху политиките в сектора в деветте страни.  Друга от задачите е да се създаде подходящ иновативен образователен модел, който ще бъде реализиран в 4 от университетите партньори, от българска страна участник е Варненският свободен университет.


Ангажирани с инициативата са Регионалната агенция по предприемачество и иновации и Министерството на икономиката, както и представители на бизнеса и неправителствения сектор.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна