Министър Ангелкова: До края на юли ръстът на чуждестранните туристи е 6,9%
Над 5,2 милиона гости са посетили страната ни за първите 7 месеца на 2018-а
Публикувана: 31 Aug 2018 | 12:04 От: Борис Проданов

Най-голям ръст на туристи в активния сезон има от Румъния – 34%, следват германците и руснаците, увеличението на гостите от Великобритания е 20%, а на тези от Полша – 16 на сто.

 

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в ХІ Лятна академия на М ГЕРБ във Варна.

 

„Искам да подчтертая, че от януари до юли - за първите 7 месеца на 2018-а имаме над 5,2 млн. чуждестранни туристи. Това вече е над 6,9% - за трета поредна година сме в графата „Устойчива дестинация“ във всички доклади на Световната организация по туризъм“, подчерта министър Ангелкова.

 

3,6% е ръстът на гостите само за месеците юни и юли. Към момента летният туристически сезон върви изключително успешно. „Само за месеците юни и юли имаме над 2,6 млн. чуждестранни туристи, което е ръст с около 3,6%.

 

„Това означава, че прогнозите ни за около 5% ръст от юни до септември ще бъдат достигнати“, допълни Николина Ангелкова.

 

Проверките по Черноморието ще продължат и през септември. В област Варна вече са проведени няколко инспекции, свързани с местата за настаняване и хранене.

 

За зимния туристически сезон очакванията към момента са в много широк диапазон, защото още няма данни за най-ранните записвания, каза още министърът. Имаме данни от заявен интерес, който отново гони ръст в рамките между 5 и 10%. "Зимният сезон през последните две години има изключително сериозен ръст", посочи министърът и допълни, че през 2016/2017 г. той е почти 19%, а през миналата зима - 12,6 на сто. 

 

"Надявам се да постигнем една от поставените си цели - ако не тази година, то най-късно през следващата да достигнем над 10 млн. чуждестранни туристи през летния и зимния сезон", обобщи министър Николина Ангелкова.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Ангелкова сезира КЗП за хотел в Бяла без категоризация

Коментари ( 0 )