IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
11:50 | 2 септември 2018
Обновен: 15:29 | 15 април 2024

Емил Радев: Средният и малкият бизнес не са готови за кибератаки

Според евродепутата съвременният начин на война вече не е използване на танкове и самолети

По материала работи: Борис Проданов
Емил Радев: Средният и малкият бизнес не са готови за кибератаки

След всички направени проучвания се оказва, че бизнесът въобще не е подготвен срещу кибератаките, особено малките и средните фирми нямат подготвен ресурс и не са информирани за съвременните заплахи. Това каза пред журналисти евродепутатът Емил Радев, който участва в 11-ия летен университет на М ГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ край Варна.

 

Според него съвременният начин на война вече не е използване на танкове и самолети, а кибератаки, фалшиви новини и натиск върху чувствителната инфраструктура. „Ние трябва да сме подготвени за всички тези предизвикателства“, посочи той.

 

По думите му киберзащитата е елемент на националната сигурност не само на държавните институции и бизнеса, но и на всеки един гражданин. „Трябва да се знае за опасностите и да вземат адекватни мерки, защото такъв тип атаки са посъвместни“, уточни еврокомисарят.

 

Той коментира, че Европейският съюз губи над 6 милиарда годишно от подобен тип атаки, за това трябва да бъдем подготвени. "Европейската агенция за киберсигурност трябва да бъде едно силно звено да помага на бизнеса и на държавите членки в ЕС", обясни Радев.

 

Според него, за да се преборим и да бъдем подготвени срещу подобни атаки, трябва да се направи информационна кампания, която да уведомява за подобни заплахи „Трябва да се приемат новите нормативни актове и да заработи агенцията за киберсигурност в най-кратко време“, каза още той.

 

Още по темата: Мария Габриел във Варна: Скоро ще е готов кодексът срещу фалшивите новини

Коментари

Новини Варна