IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:30 | 2 септември 2018
Обновен: 12:52 | 18 април 2024

Мария Габриел във Варна: Скоро ще е готов кодексът срещу фалшивите новини

Еврокомисарят предупреди, че има 300% увеличение на кибератаките

По материала работи: Борис Проданов
Мария Габриел във Варна: Скоро ще е готов кодексът срещу фалшивите новини

През септември очаквам Кодексът за дезинформацията онлайн да бъде готов, каза днес във Варна еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в 11-ия летен университет на младежката структура на ГЕРБ, който се провежда край Варна.


Тя уточни, че първата версия, която й е била представена, не е отговаряла на очакванията й. Очакваме много конкретни мерки за прозрачност, за борбата с фалшивите акаунти, за алгоритмите и начина, по който те оказват влияние върху нашия информиран избор, обясни еврокомисарят. 


Септември трябва да ми бъде представен окончателният вариант, а до октомври давам срок, шанс да се покаже, че можем да имаме резултат, каза Габриел и допълни, че ако това не се случи, си запазва правото през декември да излезе с анализ и да предложи следващи мерки, включително и такава от регулаторен характер.


Еврокомисарят обясни, че за няколко месеца са успели да вкарат в политическия дневен ред на Европа фалшивите новини и дезинформацията онлайн. Истината е, че фалшивите новини засягат всеки един от нас, засягат и демокрацията, като нейни устои и принципи, и най-негативното последствие е, че те рушат доверието, коментира тя. 


Киберсигурността ще продължава да бъде водеща тема в Европа, коментира още Габриел. Тя обясни, че ЕК иска силна киберагенция, с човешки и финансов ресурс, така че страните членки да могат във всеки едни момент, когато установят уязвимост, да могат да се възползват директно и пряко от експертизата, която агенцията е натрупала. За първи път предлагаме и европейска система за сертифициране на продуктите, съобщи еврокомисарят. 


Габриел каза още, че ще продължи работата по създаването на мрежа от центрове, в които киберсигурността да бъде водещ фактор. В тях ще бъдат привлечени експерти, ще се работи да се изпреварват част от действията, защото последствията от кибератаките са изключително големи. Тя съобщи, че анализът показва, че до 2021 година чисто финансово загубите от кибератаки могат да достигнат 6 милиарда евро. Габриел припомни, че имаме увеличение с над 300 процента на кибератаките за последните две години.


В отговор на въпрос за европейската инициатива за безплатен безжичен интернет за общините еврокомисарят каза, че се променят две неща. Тя обясни, че общините, които вече са се регистрирали, няма нужда да правят това отново. Освен това са осигурени повече средства, за да може всички кандидатствали общини да са сигурни, че ще получат своя ваучер. Процедурата стартира отново след септември. 


В отговор на въпрос дали ще е водач на листата на ГЕРБ за европейските избори Габриел нито отрече, нито потвърди. Тя каза, че европейските избори са най-вече момент, в който лидерите на Европа ще дадат ясна заявка въз основа на какви ценности и какви конкретни политики ще дадат отговор на предизвикателствата.

 

БТА

 

Още по темата: Емил Радев: Средният и малкият бизнес не са готови за кибератаки

Коментари

Новини Варна