IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
14:06 | 23 октомври 2018
Обновен: 15:38 | 23 април 2024

Ремонтът на вълнолома започва през януари

Идеята е по подобие на буната в Констанца да се отвоюва част от морето, за да бъде защитен плажът, смята областният управител Стоян Пасев

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Пламен Гутинов, архив

 

Вълноломът във Варна е собственост на транспортното министерство и се очаква началото на ремонта да е през януари. Това  заяви областният управител Стоян Пасев пред БНТ. Идеята е по подобие на буната в Констанца да се отвоюва част от морето, за да бъде защитен плажът, съобщава Investor.bg.

 

За нуждата от спешния ремонт на буните край Варна, които са с пукнатини и засегната арматура, Стоян Пасев каза, че с новия Закон за концесиите може да бъде заявен интерес за срок от 30 – 35 години. По повод опасенията на рибарите, че достъпът до буните ще бъде ограничен при концесия, областният управител заяви, че буните не са подходящи за риболов, особено през зимата, когато морето е бурно.

 

От години един от основните проблеми на Варна са свлачищните процеси, които тормозят собствениците на имоти. Много са факторите за това. Сред тях са масовото застрояване на опасните райони и интензивните дъждове. За укрепването са нужни десетки милиони, с които общината не разполага.

 

Във Варна са регистрирани близо 90 свлачища и до днес едно от най-големите и най-проблемните остава това в местността  Трифон Зарезан. Там вече повече от две десетилетия брегът се свлича.

 

„Свлачищата са един от основните проблеми на Северното Черноморие и няма как да привлечем инвеститори, без да се инвестира в овладяването на тези процеси“, каза още Пасев.

 

На въпрос колко средства са нужни за свлачището в местността Трифон Зарезан той обясни, че 11 млн. лв. са необходими за премостване, а не за цялостно укрепване.

 

Пречиствателната станция на Златни пясъци според него ще помогне за овладяването на свлачищните процеси.

 

Има работна група с регионалното министерство и за свлачището в района на спирка „Панорама“, което е най-голямото активно по Черноморието и е само на 6 метра от пътя за Златни пясъци.

 

Нужни са много средства, каза Стоян Пасев, който не е сигурен дали в настоящия мандат ще се стигне до проектиране.

 

Според него за укрепване могат да се ползват евросредства, както е направила Румъния. Той смята, че трябва да бъде специална агенция за брегоукрепване, съобщава още Investor.bg.

 

 

Коментари

Новини Варна