IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
16:29 | 7 ноември 2018
Обновен: 20:39 | 23 април 2024

Таксиметрови шофьори спират да приемат поръчки

Искат увеличение на определените от ОбС – Варна, минимални цени от 75 ст./км дневна и 85 ст./км нощна,а максималните са 2 и 3 лв./км

По материала работи: Борис Проданов
Таксиметрови шофьори спират да приемат поръчки

Шофьори на таксита от варненските централи се събраха на протест на паркинга пред Дом „Младост“. Те искат повишаване на цените на услугата в морската столица, защото в момента обслужват поръчки по минималните тарифи, гласувани от Общинския съвет – 75 ст./км дневна и 85 ст./км нощна. Исканите нови ставки са 1 лв./км през деня и 1,20 лв. нощем. В същото време Общинският съвет на Варна е определил и максимална дневна тарифа за услугата от 2 лв./км, както и 3 лв./км през нощта.

Димчо Димитров, председател на независимия транспортен синдикат „АВТО’94“, коментира пред Медийна група „Черно море“, че първата стъпка от недоволството ще включва категоричен отказ на водачите да обслужват поръчки на централите по минималните цени.

„За начало така ще бъде един ден. Ако няма реакция и от ръководствата на централите задържат минималните цени ще последват 2 дни, в които ще отказваме да приемаме поръчки“, категоричен беше той.

 

Според него шефовете на централите мачкат водачите на жълтите коли, предлагайки услугата под себестойност.

 

„Обмисляме да се съберем и пред община Варна. Защото там са гласувани сегашните минимални и максимални цени. Внесъл съм предложение до Общинския съвет за корекция по методика, използвана от Столична община. Нямаше реакция, данъкът ни също не беше коригиран“, добави Димчо Иванов.

Негови колеги са съгласни с предложените мерки, с които да се повиши цената на таксиметровата услуга. Допълнително от бранша посочват, че сегашните тарифи поставят общинския превозвач „Градски транспорт“ в неудобната позиция да предлага по-високи цени за къси и средни разстояния от жълтите коли. Което масово отказва варненци от автобусите.

 

В Пловдив основните таксиметрови компании вече повишиха тарифите – със 7 ст./км. Началната такса става 99 ст., дневната тарифа – 82 ст./км, а нощната – 92 ст./км. Досега началната такса беше 90 ст., а тарифите съответно като във Варна 75 и 85 ст./км.

Според становище на една от централите, пазарът в морската столица дава възможности за пазарно регулиране на цените. Право на фирмите е сами да определят тарифите, но няма да се участва в преговори и картелно споразумение за формиране на цените във Варна.

 

Борис Проданов

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Шофьорите на таксита във Варна решени да вдигнат цените

Коментари

Новини Варна