IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
11:42 | 26 ноември 2018
Обновен: 13:02 | 3 май 2024

Круизните кораби се връщат догодина във Варна

Скоро ще знаем колко туристи ще посетят родното Черноморие

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

Круизни кораби вече са заявили посещения по нашето Черноморие, става ясно от заявките до момента. През май 2019 г. се чака Aegean Odyssey (12 000 тона), който ще доведе близо 400 туристи. Круизните компании обаче тепърва набират резервации и скоро ще се разбере и за пътникопотока към Варна, но за 2020 г. сигурни са още 2 круиза.

 

За лятото се знае, че кораби ще има за Истанбул и Одеса. Някои от тях е вероятно да акостират и на варненския порт. Отиващата си година се оказа слаба, предвид тревожната геополитическа обстановка в региона. Тя отблъсна любителите на круизните пътувания и фирмите просто не заложиха такива маршрути.

 

Ститистиката сочи, че най-добра в това отношение е била 2014 г. Тогава във Варна имало посещения на 36 кораба и 30 000 гости. Поради кризата в Украйна и Ялта, и Одеса останаха встрани от туристическия интерес и логично той се насочи към нашето Черноморие.

 

Още по темата: Чужди експерти: Круизните кораби отново с интерес към Черноморието

Коментари

Новини Варна