IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
11:32 | 11 декември 2018
Обновен: 14:53 | 19 април 2024

Да увеличат нивата на заетост предвиждат работодатели във Варна

Нарастването за януари – март е предвидено в рамките на 9%

По материала работи: Борис Проданов
Да увеличат нивата на заетост предвиждат работодатели във Варна

Българските работодатели са предпазливи в намеренията си да наемат нови работници през първото тримесечие на следващата година. Това показва изследването на Manpower Group за заетостта в страната. В началото на следващата година най-много нови наети се очаква да има в Пловдив, а най-оптимистични са работодателите в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги".

 

През следващите три месеца ръст на заетите се очаква във всичките пет региона, покрити от изследването. Най-силен обаче ще бъде пазарът на труда в Пловдив, където предвижданото увеличение е 12%. Следват София и Варна с 9% повече нови работни места, а малко по-слаби са прогнозите в Русе и Бургас – съответно 8% и 7%.

 

В сравнение с последното тримесечие на 2018 г. намеренията за наемане на служители се понижават в три от петте региона, като най-значителен е спадът във Варна - 8 процентни пункта. В същото време прогнозата за София се подобрява с 2 процентни пункта. На годишна база по-слаби са очакванията във всички региони без Русе, където работодателите не отчитат промяна. Във Варна обаче намалението е значително – с 14 процентни пункта.

 

В началото на следващата година увеличение на заетостта се очаква да има във всичките 10 сектора. Най-голям е оптимизмът в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги". Там служителите се предвижда да нараснат нетно с 25%, което е съществено повишение както спрямо текущото тримесечие (15%), така и спрямо първото тримесечие на тази година (14%). По-добри са прогнозите също в сектор "Строителство", където новонаетите ще бъдат с 19% повече. Това е значително подобрение спрямо последното тримесечие на 2018 г., когато прогнозата е за ръст от едва 4%, но в сравнение с година по-рано очакванията се влошават (22% през първото тримесечие на 2018 г.). Най-малко се предвижда да се увеличат работниците в секторите "Минно дело" и "Публичен и социален сектор" - 2%.

 

Най-активни при наемането на нови работници ще бъдат средните предприятия, които предвиждат да увеличат заетостта с 14%, показва още изследването. Нещо повече - спрямо текущото тримесечие прогнозата при тях се подобрява с 5 процентни пункта. Повече служители очакват да наемат и работодателите в големите и малките компании - ръст от съответно 13% и 8%, но прогнозите им са по-слаби от тези за края на 2018 г. При големите предприятия се забелязва и значителен спад на годишна база - с 15 процентни пункта. Сравнително стабилни са плановете на микропредприятията, където предвижданото увеличение е 6%.

 

Още по темата: Поредна трудна година за пазара на труда

Коментари

Новини Варна