До март кондукторите изчезват от автобуси и тролеи във Варна
Цената на билетчето ще остане левче
Публикувана: 7 Jan 2019 | 14:50

Ориентировъчно до март хартиените билети във варненския градски транспорт трябва да останат в миналото. Гражданите на Варна ще плащат изцяло за електронни карти и билети. Това съобщи пред журналисти кметът Иван Портних.

 

Той обаче уточни, че това ще стане след приемане от Общинския съвет на новата тарифна и транспортна схема на Варна. До края на януари - средата на февруари, във всички автобуси трябва да заработи електронната билетна система, която ще улесни всички.

 

Стремежът на местната власт е да се закупуват основно карти, защото сега техният продаден месечен брой е смешно нисък – едва около 500. Затова се прави всичко възможно електронните карти да са атрактивни и предпочитани от пътниците, които ползват услугите на градския транспорт.

 

Паралелно с това общината ще направи и всичко възможно да се запази цена на билетчето от 1 лв. Независимо, че стойността му е формирана на база фонд работна заплата от 4 млв. лв. в общинския превозвач, която сега е 4 пъти по-висока, а синдикатите искат увеличение на заплатите с 12%.

 

Градският транспорт ще стане атрактивен след приключване на големите инфраструктурни проекти във Варна. В момента много от преимуществата му не се усещат, защото скоростните автобусни коридори (изградени с европейски субсидии) няма как да се ползват.

 

Още по темата: Пътят до Златни пясъци става общински

 

Коментари ( 0 )