IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
12:29 | 22 януари 2019
Обновен: 18:18 | 21 март 2024

Морската столица отделя 37,2 млн. лв. за чистота

Завишението е благодарение на преходния остатък от преизпълнение на приходите от такса битови отпадъци

По материала работи: Борис Проданов
Морската столица отделя 37,2 млн. лв. за чистота

Общинските съветници от постоянната комисия „Блакоустройство и комунални дейности“ одобриха план-сметка „Чистота“. През тази година Варна ще разполага с 37,2 млн. лв. за почистване и поддържане на чистотата. Сумата е завишена в сравнение с първоначално планираните 30,5 млн. лв. благодарение на  преходния остатък от преизпълнение на приходите от такса битови отпадъци и от неразплатени разходи към края на декември 2018 г. Остатъкът е в размер на 7,2 млн. лв. при планирани  1 млн. лв. С част от средствата ще бъде закупена модерна техника за почистване на Морската градина.

 

В рамките на заседанието беше съобщено, че през 2018 г. общински инспектори са извършили около 2500 проверки, основно свързани с чистотата на града, като част от тях са били с превантивна цел. Съставени са над 70 акта както на физически, така и на юридически лица.

 

Бюджетът за сметосъбиране и сметоизвозване е в размер на 10,15 млн. лв. За обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци са предвидени 14,4 млн. лв., а за почистване и поддържане на чистотата на обществените места – 12,6 млн. лв.

 

Друга тема на днешното заседание беше въвеждането на система за разделно събиране на облекла и текстилни материали. Съветниците дадоха положително становище за определяне на минимални условия и изисквания, за да бъде сключен договор за организиране на подобна система за разделно събиране. Тя включва поставяне на специализирани метални контейнери, които следва да са максимално обезопасени от вандализъм и опити за изваждане на материали от тях. Финансирането на системата ще се осъществява изцяло за сметка на фирмата, с която общината сключи договор. Транспортирането на отпадъците ще се извършва по график с транспортни средства на компанията. Община Варна няма да има никакъв финансов ангажимент. Единственото й задължение ще бъде да определи местата, на които да се разположат контейнерите за събиране на текстила.

 

Още по темата: С 67,5 млн. лв. във Варна ще ремонтират и изграждат улици

Коментари

Новини Варна