IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Община Варна
12:26 | 22 януари 2019
Обновен: 20:46 | 22 април 2024

С 67,5 млн. лв. във Варна ще ремонтират и изграждат улици

Повече от половината от бюджета са за довършване на новия бул. „В. Левски“

По материала работи: Борис Проданов
С 67,5 млн. лв. във Варна ще ремонтират и изграждат улици

Над 124 млн. лв. е бюджетът за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда за 2019 г. във Варна. От тази сума за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са предвидени 67,5 млн. лв. Проектната рамка по това перо в общинския бюджет беше одобрена на заседанието на ПК „Благоустройство и комунални дейности“.

 

За строителството на бул. „Васил Левски“, което продължава и през тази година, в бюджета са заложени близо 38,3 млн. лв. Около 18 млн. лв. са планирани за основен ремонт на пътна мрежа, артерии, алеи и други обекти по инфраструктурата. Малко над 7 млн. лева ще струва текущата рехабилитация на улици в града.

 

Предстои изграждането на пътна автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“, с качване от бул. „Ат. Москов“, за която в бюджета са заделени 1,65 млн. лв. Друг голям обект е реконструкцията на улица от бул. „Първи май“ към Рибарско пристанище „Карантината“, която ще струва над 1,5 млн. лв.

 

Ремонтни дейности тази година ще има също на улиците „Кап. Рончевски“, „Ал. Рачински“, „Флора“, „Баба Тонка“. Мащабно обновяване на улици ще има и в с. Константиново, за което в бюджета на община Варна са заделени 2,5 млн. лв.

 

През 2019 г. продължават ремонтите на детски площадки за игра на открито, за които ще бъдат похарчени около 700 000 лв. Нов облик ще придобият площадки на ул. „Иван Богоров“ , на кръстовището на бул. „Сливница“ с ул. „Отец Паисий“ и на ул. „Пенчо Славейков“. В местността Свети Никола ще бъде изградена нова детска площадка за игра на открито, а на ул. „Академик Игор Курчатов“ ще има многофункционална спортна площадка.

 

Предстои също благоустрояване на междублокови пространства. Едно от тях е между улиците „Г. Бенковски“, „Сава Доброплодни“, „Христо Попович“ и „Панайот Волов“, а друго – на ул. „Отец Паисий“. В бюджета са заделени средства и за проектиране благоустрояването на редица междублокови пространства в различни части на Варна. За улично осветление община Варна е отделила 300 000 лв.

 

Други по-големи разходи в капиталовата програма за тази година са за аварийно възстановяване на брегозащитно и брегоукрепително съоръжение в „Св. Св. Константин и Елена“, което ще струва 820 000 лв. Малко над 780 000 лв са предвидени за укрепване на свлачище в местността „Св. Никола“.

 

В бюджета на ОП „Общински паркинги и синя зона“ за заложени близо 3,8 млн. лв. С част от средствата ще бъде изграден вторият етап от Синята зона, който ще обхване широкия център на Варна. За нуждите на зоната за платено улично паркиране предстои да бъдат купени електрически лекотоварни автомобили, леки коли хибрид и нов паяк.

 

Още по темата: Морската столица отделя 37,2 млн. лв. за чистота

Коментари

Новини Варна