Студенти и ученици ляха бетон и гасиха пожари във фоайето на ВСУ
По време на инициативата „Работна площадка – професия строител“ водещи компании от бранша насрочиха няколко реални интервюта за работа
Публикувана: 6 Feb 2019 | 16:58
снимки: Ели Маринова

Тайните и предизвикателствата на професията строител усвояваха студенти и ученици  в практическия уъркшоп на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието бе озаглавено „Работна площадка – професия строител“. Представители на най-големите строителни компании в България успяха да набележат млади таланти с креативна строителна мисъл и някои от тях вече имат насрочени интервюта за работа.

 

Целта на инициативата бе да популяризира професията на строителя, да срещне студентите от специалностите „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ и ученици, с водещи представители на бранша, които предлагат реални работни места.

 

 

 „В последно време професията на строителя загуби своята атрактивност, особено сред младите хора, сподели доц. д-р Милена Кичекова, ръководител на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ. От друга страна фирмите имат крещяща нужда от квалифицирани кадри. Повечето от студентите ни работят.  В днешната среща работещите имат възможност да намерят още по-добра работа. Всяка от компаниите е подготвила практическа задача, свързана със строителния процес. Така студентите имат възможност да се ориентират коя точно част от процеса им е по-интересна за бъдещата работата. Силно се надяваме с днешното събитие да допринесем за завръщането към професията на строителя“. Последната тенденция и предизвикателство в съвременното жилище е дигиталното строителство. Ние подготвяме магистърска програма и следдипломна квалификация на тази тема“ – допълни доц.Кичекова.

 

Младежите, избрали професията на строителя се запознаха с основните строителни процеси и сами участваха в някои от тях под формата на игри и състезания. Във фоайето на Варненския свободен университет се „изля“ бетон, бе изградено скеле и издигната покривна конструкция. Атрактивна демонстрация показа едни от най-новите технологии за безразрушителен анализ на конструкции. Студентите и преподавателите от специалност „Пожарна безопасност и защита на населението“ демонстрираха как се действа при пожар.

 

„Тук сме в ролята си на работодатели на кадри, обучени във ВСУ – каза Таня Пенкова, мениджър „Човешки ресурси“ на една от водещите строителни компании във Варна. Очаровани сме от това, че има такова събитие. В нашите университети трябва все по-често да се случват такива форуми. Може да звучи като клише, че браншът наистина изпитва остър недостиг на кадри. Ние сме заинтересовани да имаме пряк контакт с младите хора, които се обучават. Те нямат информация за възможностите и информация къде могат да се реализират у нас, във Варна. Набелязахме си първите студенти и вече насрочихме първите интервюта. Най-ценните умения се добиват в практиката и ако в учебните планове бъдат заложени възможности за повече практика, стажове и контакт с работодатели, те ще бъдат по-подготвени за професията“ – допълни Пенкова.

 

 

„Избрах си професията на строителя преди 3 години, каза Есин Мехмедова, студентка в 3 курс, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“.  Работя в тази сфера, но все още не съм строителен инженер. Това е моята мечта. Смятам, че във Варна има много райони, в които наблюдаваме презастрояване. Няма достатъчно пространство в междублоковото пространство  и достатъчно места за игра на децата. Виждам малкото семейно жилище преди всичко като уютно с повече зеленина“.

 

„Искам да уча строителство на сгради и съоръжения“, сподели 12-класникът Радослав Радев от ПГ по строителство, архитектура и геодезия. Семейството му е в строителния бизнес и от малък той се е запалил по тази професия. Намира организираната работна площадка за много полезна. Предвижда да построи модерни и високи сгради.

 

Събитието е подкрепено от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите в България.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Вижте още „Работна площадка – професия строител“ във ВСУ (ВИДЕО)

Коментари ( 0 )