IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
13:43 | 11 февруари 2019
Обновен: 12:29 | 13 април 2024

Медицинските сестри във Варна чакат обещаното увеличение на заплатите

В 3 лечебни заведения текат процедури за сключване на нов КТД

По материала работи: Ставри Таргов
Медицинските сестри във Варна чакат обещаното увеличение на заплатите

Професионалистите по здравни грижи във Варна чакат обещаното увеличение на заплатите. Това стана ясно от разговора на председателя на регионалната колегия Райна Бояджиева с колегата Иван Барбов в сутрешния блок на тв „Черно море“.

 

В края на миналата година бе приет колективен трудов договор на национално ниво, който предвижда начални месечни заплати за медицинските сестри от порядъка на 900 – 950 лв. Във Варна все още няма сключен подобен КТД по лечебни заведения.

 

В 3 здравни структури, между които Центърът за спешна медицинска помощ, текат процедури за това, уточни Бояджиева. Община Варна също е изразила готовност да се съобрази със заложените параметри.

 

Относно отпуснатите в края на миналата седмица 30 млн. лв. за областните и общинските лечебници в страната, шефката на регионалната колегията поясни, че част от тези средства са и за вдигане на заплатите. Предвижданото увеличение е от 25% до 40%.

 

Ако направим проста сметка, ще излезе, че то няма да помогне за достигане на параметрите от КТД. Ако една медицинска сестра получава месечно 600 лв., с максималното 40% увеличение, заплатата й стане 840 лв., изчисли Бояджиева.

 

Въпреки всичко смятаме, че се върви в правилната посока по отношение на възнагражденията в съсловието, добави тя.

 

Засега национален протест не се предвижда, тъй като синдикатите не са подкрепили отвореното писмо до институциите на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Най-вероятно ще се ограничим до национална подписка, каза още Райна Бояджиева.

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (11.02.2019) - Какви са проблемите пред специалистите по здравни грижи?

Коментари

Новини Варна