IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:07 | 18 февруари 2019
Обновен: 23:53 | 24 април 2024

Изпратихме минен ловец „Цибър“ на мисия с кораби на НАТО (СНИМКИ)

Тържествен ритуал и водосвет ознаменуваха началото на плаването

По материала работи: Борис Проданов
Изпратихме минен ловец „Цибър“ на мисия с кораби на НАТО (СНИМКИ)

С тържествен ритуал и водосвет изпратиха минния ловец „Цибър“ на 20-дневна мисия в Черно море , която включва и учението „Посейдон“. Корабът ще се присъедини към състава на втората противоминна група на НАТО, която представлява групата с най–висока готовност от силите за отговор.

Стандартите за работа там са много стриктни и отстъпления няма, каза командващия военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

„Както казах и на моряците те не са непознати за тях. Не веднъж са влизали и са участвали в сериали на море и независмо от това всяко едно участие е изключително отговорно“, каза той.

От 22 до 25 февруари Варна също ще посрещне втората противоминна група на НАТО.

„Целта е абсолютно ясна и планирана. Тя е съгласно приетата програма преди една година за участието на постоянните групи в Черно море. Това е съвсем нормални и добре, че пристигат, защото по този начин демонстрират съпричастността на Алианса към всяка една страна“, добави контраадмирал Петев. 

Минният ловец „Цибър" ще бъде посрещнат във Варна след изпълнение на мисията си навръх 8 март. 

 

Радослава Христова

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: ВМС ще се сдобият с дронове за обследване на минната обстановка

Коментари

Новини Варна