IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:07 | 15 февруари 2019
Обновен: 07:29 | 17 март 2024

ВМС ще се сдобият с дронове за обследване на минната обстановка

Във Варна отбелязаха 10-ата годишнина от вдигането на флага на м.л. "Цибър“ (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
ВМС ще се сдобият с дронове за обследване на минната обстановка

В Пункт за базиране – Варна, се проведе тържество по случай 10-ата годишнина от вдигането на флага на минен ловец „Цибър” от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби.

 

 

По време на церемониятас разбра, че Военноморските сили ще придобият автономни апарати за обследване на минната обстановка в плитки и изключително плитки райони. Това съобщи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, който участва в тържеството в Пункт за базиране – Варна.

 

 

Митко Петев обясни, че апаратът автоматично по зададен маршрут изпълнява търсене на мини и при откриване на съмнителни обекти те се обследват от водолазна група. През миналата година, по време на учението "Бриз", такъв апарат е бил използван експериментално със съдействието на ВМС на Белгия.

 

 

По думите на Петев, апаратът е изключително полезен, защото не излага на опасност живота на моряците, които работят с него, а освен това изключително бързо локализира всеки един контакт. Тези апарати ще бъдат придобити по програмата за сътрудничество с правителството на САЩ. В цялата схема за придобиването на новите апарати е включено и обучението на използването им, както и поддръжката им, каза контраадмиралът.

 

 

Митко Петев

 

Петев съобщи още, че предстои разкриването на противоминен център за събиране на данни, което е изключително важно. Той ще е разположен в Пункт за базиране - Варна.

 

 

Минен ловец „Цибър“ е зачислен в 5-ти дивизион миночистачи на Военноморската база – Варна, през 2009 г. Той притежава възможности за изпълнение на най-разнообразни задачи.

 

 

 

По-важните от тях са изпълнение на противоминни операции за търсене, опознаване и неутрализиране на контактни и неконтактни мини, изпълнение на артилерийски стрелби (единично или съвместно с други съюзни кораби), търсене и спасяване на самолети или плавателни съдове, както и на хора, паднали зад борда.

 

 

Още през 2015 г. „Цибър“ премина сертификация съгласно критериите на НАТО. Може да изпълнява мисии, заедно с всички кораби на Алианса.

 

Освен, контраадмирал Митко Петев, гости на тържеството бяха още заместник-командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ваньо Мусински, офицери от формированията, дислоцирани в пункт за базиране Варна, адмирали и офицери от запаса, служили на кораба и във военния флот.

 

 

В словото си командирът на кораба капитан III ранг Лъчезар Иванов очерта основните достижения и високото качество на изпълнение на поставените задачи през последната година, допринесли в най-голяма степен за спечелване на наградата „Най-добър корабен екипаж във Военноморските сили за 2018 година”.

 

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев поздрави офицерите, старшините и матросите и им благодари за ежедневния труд, който полагат за утвърждаване престижа на флотските миньори и издигане авторитета на Военноморските сили на Република България.

 

Приветствие към моряците от „Цибър” отправи и капитан III ранг от запаса Димитър Желев, първи командир на кораба, командвал екипажа при прехода от Белгия до България.

 

 

Така в понеделник сутринта (отново) в Пункт за базиране – Варна, ще има ритуал за изпращане на минен ловец „Цибър” за участие във Втората постоянна противоминна група кораби на НАТО.

 

Радослава Христова

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: Успешна година отчетоха Военноморските сили

Коментари

Новини Варна