IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
11:42 | 28 февруари 2019
Обновен: 07:59 | 24 април 2024

Ще развиваме ли рибарски туризъм във Варна?

Немалко гости искат да излязат с лодка и да ловят в морето

По материала работи: Борис Проданов
Снимката е илюстративна.

Все повече туристи във Варна и областта искат да се запознаят отблизо с рибарския занаят, довериха на Медийна група „Черно море“ хора от бранша. На мода е да се потърси лодка, с която да се влезе в морето. Допълнително гостите искат да чуят някоя от прословутите рибарски истории, да хванат риба и да научат нещо повече за нея.

 

Тенденцията макар и да не е съвсем масова, набира сили. Особено популярна е в по-малките общини в областта. Логично, предпочитани дестинации са зоните, в които има биоразнообразие от риби и задължително – рибари.

 

Нерядко туристите държат уловът пред тях да се превръща в обяд или вечеря. Но държат да има история към това – къде и как се лови, какво представлява.

 

Предвид факта, че риболовът не е целогодишен, развитието на този вид туризъм сериозно ще повиши заетостта на хората в бранша.

 

Община Варна отдалеч е предвидила перспективите от тази тенденция с проекта за новото рибарско пристанище в местност „Карантината“. В него освен задължителните пристани за лодките и халета за рибата предстои да се изгради и атракционна зона с клуб на рибаря, ресторант за 140 гости. В 3-етажна сграда ще има вита стълба, от която се открива невероятна панорама във всички посоки. В рибарското пристанище всеки ще може да се докосне до автентичността на този занаят, отделно ще има места за разходка и отдих, заложен е и строежът на паркоместа.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: С нова наредба променят организацията на пазара на риба у нас

Коментари

Новини Варна