IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
16:30 | 13 март 2019
Обновен: 07:45 | 24 април 2024

Топ експерти по киберсигурност пристигат във Варна

По материала работи: Пламен Янков
Топ експерти по киберсигурност пристигат във Варна

Световно известни експерти, учени, политици, анализатори  и практици в сферата на киберсигурността и технологиите ще пристигнат събота в Морската столица. Причината за тяхната визита е форумът "Черноморска академия за сигурност", който ще се проведе на 16 март във Варненски свободен университет.
 

Сред присъстващите лектори ще бъде Ариел Коен, който е в ТОП 5 на водещите експерти по сигурността. Негови са думите:


“...88% от атаките се извършват срещу правителства! Много време и огромни средства костват за разкриването на престъпления от такъв тип. Необходими са много усилия за предотвратяване на хакерски посегателства. Най-голямото предизвикателство обаче е високата интелигентност на хората, поели по този път. Затова обществото трябва да им се противопостави по интелигентен начин, опитвайки да си представим как точно мисли хакерът.”


Ариел Коен
 

Друг знатен лектор на  форума е директорът на "Образование" в „Лаборатория Касперски“ - най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на антивирусен софтуер, Денис Баринов. Той твърди:
 

“Насърчаваме развитието на образователни програми за киберсигурност във висшето образование , но сега сме по-загрижени за наличието на практически умения, наборът от които може да се различава в зависимост от конкретната позиция и единица. 
 

Всеки човек се представя с безкраен брой „следи” в интернет: профили в социалните мрежи, история на пазаруването, история на пътуванията, медицинска информация (бележки на лекар, заповеди за лекарства) и др. Тази цифрова идентичност е обект на огромен брой различни видове атаки: от кражбата на цифровата самоличност до кражбата на всички лични данни и използването на „следите“ не е във вашите интереси.”

Денис Баринов
 

Гостите на форума ще имат възможността да чуят акад. Стефан Воденичаров – министър на образованието и науката през 2013 г., председател на Българската академия на науките, вписан в Златната книга на изобретателите на Патентното ведомство през 2006 г.
 

По негови думи при увеличаващите се кибeр-атаки и кибер-престъпления е необходимо създаване на способности за защита на компютърни и информационни системи, както и възпитание на култура на поведение в кибер-пространството.


Акад. Стефан Воденичаров
 

На събитието Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ ще представи иновативни магистърски програми по киберсигурност и интелигентни системи за защита на населението.


 

Коментари

Новини Варна