IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
19:45 | 17 март 2019
Обновен: 01:13 | 11 април 2024

Охладеното пилешко поскъпва в хипермаркетите

Най-евтино е в Търговище и Велико Търново

По материала работи: Юлиян Атанасов
Охладеното пилешко поскъпва в хипермаркетите

В 17 области от страната се отбелязва увеличение на цената на дребно на охладеното пиле, информират от Министерство на земеделието, храаните и горите в специализиран анализ на хранителните продукти за периода 6-13 март 2019 г. Продуктът поскъпва с между 1 и 12,7% спрямо предишната наблюдавана седмица. Най-значително е повишението във Видин, Враца, Монтана, Разград и Русе.Така средната цена за цялата страна се е повишила с 4,4%, достигайки до 5,23 лв. за килограм. Въпреки това цената на охладеното пилешко е по-евтино с около 3% в големите търговски вериги, отколкото в малките магазинчета.

 

Най-евтино е в Търговище и Велико Търново

На едро цената на предлаганото охладено пиле се запазва без отклонения, като най-ниска е продажната стойност в Търговище  и Велико Търново (3,95 лв. за килограм) и най-висока в Русе – 5,26 лв./ кг. Средно цената на дребно на охладените птици в хипермаркетите е с около 0,57 лв., като най-голям е маржът в Търговище, където достига до 1,39 лв.В малките магазинчета охладеното пиле се търгува най-евтино в Русе, където килограм струва 4,58 лв., а най-високо – в Благоевград – 5,57 лв./кг. Отбелязва се леко увеличение в цените в бакалиите, като във Варна продуктът скача с малко над 4%, а в Пловдив – с малко над 5% спрямо предишната седмица.

 

Замразените пилета също поскъпват

Замразените пилета също отбелязват леко движение в стойността си. В София, Силистра и Бургас на едро се наблюдава седмично поскъпване между 5-8%. Във Враца обаче отбелязват леко поевтиняване под 1%. Средната цена на продукта на едро достига 3,92 лв., което е с 1% увеличение спрямо предишния период.

 

В големите хипермаркети обаче това поскъпване не е отразено. Така цената се запазва при средни нива от 4,78 лв за килограм. Най-евтини замразените пилета се търгуват в Пазарджик, Пловдив и Хасково, а най-скъпо – в Разград.В малките бакалии замразеното пиле е поскъпнало в област Шумен, където цената е нараснала с 3,2%, докато в Благоевград броят за килограм с 0,6% по-малко. Средната стойност на продукта в малките магазини обаче се запазва при нива от 4,84 лв./кг., като най-висока е в Разград, а във Велико Търново и Габрово е най-евтино. И при замразеното пиле обаче се наблюдава тенденцията цената в малките магазини да е по-висока от тези в супермаркетите.

 

agrozona.bg

Четете още: Полицаи се самообгазиха на протест в София

Коментари

Новини Варна