IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:37 | 18 март 2019
Обновен: 07:39 | 24 април 2024

Над 40 големи фирми готови да наемат младежи и студенти във Варна

Форумът „Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот“ се провежда за 17-а поредна година в града

По материала работи: Борис Проданов
Над 40 големи фирми готови да наемат младежи и студенти във Варна

Над 40 български и международни компании от различни сектори предлагат работа на младежи и студенти на форум във Варна. „Национални дни на кариерата – добра кариера, добър живот“ се провежда за 17-а поредна година в града. Целта е работодателите да се срещнат с потенциалните си служители и да предложат своите стажантски и работни позиции. Домакин на събитието e Дворецът на културата и спорта.

 

Инициативата събира на едно място бизнесът и представители на и млади хора в началото на професионалния им път. Форумът предлага на младите специалисти достъп до големите компании, а на работодателите – възможност да привлекат повече качествени млади кадри.

 

„Национални дни на кариерата се прави на ниво университетски град, а не на ниво университет. Така фирмите с едно посещение може да се срещнат с различни студенти и специалности. Самите студенти може да разгледат дори фирми, които не познават и не знаят, че работят и имат интерес от хора, като техните специалности“, каза Светлозар Петров – организатор.

 

Кристияна Хаджиларска е представител на аутсорсинг компания. Фирмата й търси кадри в сферата на IT-технологиите с владеене на чужди езици.

 

„Не изискваме предходен опиът от нашите кандидати. Най – важното е те да имат желание и мотивация, да обичат да работя с компютри“, изтъкна тя.

 

Цветан Настев учи в Морско училище, но иска да се реализира в сферата на търговията. Не желая да работи в международна, а изцяло в българска компания -  в България!

 

„Много хора не разбират, че заплащането е пряко свързано с полезността на хората и това е следствие, което означава, че хората трябва да се насочат към полезността, която дават на хората и неминуемо заплащането ще се подобри. Защото, за да получиш, трябва да дадеш“, категоричен е той. 

 

Статистиката показва, че на национално ниво от форума са започнали кариерите на над 45 000 млади хора. Миналата година над 1800 са посетили кариерното изложение във Варна. Приблизително един на всеки шест души намира работа или стаж.

 

Радослава Христова

Коментари

Новини Варна