IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
16:01 | 11 април 2019
Обновен: 07:13 | 24 април 2024

Одобриха ПУП за пробива на ул. „Ал.Рачински“ във Варна

Целта е облекчаване на трафика в посока кварталите

По материала работи: Пламен Янков
Одобриха ПУП за пробива на ул. „Ал.Рачински“ във Варна

На свое заседание постоянната комисия по архитектура към Общинския съвет във Варна одобри ПУП – план за улична регулация на обект „Реконструкция на ул. „Ал. Рачински“ в участъка от бул. „Съборни“ до ул. „Генерал Колев“ по плана на четвърти подрайон на града. Предложението е свързано с процедури по отчуждаване, обясни главният архитект на общината Виктор Бузев. Предвидено е в района на „Нептун“ да бъдат изградени 2 платна с ленти с разделителна ивица, както и на ул. „Антим“ I. Проблемът идва от сграда, която е паметник на културата. Според ПУП-а тя трябва да бъде преизградена и изместена в дълбочина, за да бъде отново в автентичния си вид, обясни главният архитект. Това е във връзка и с изискванията на Министерството на културата. Проблемът с трасето стои от няколко десетилетия, ако пробивът на ул. „Ал.Рачински“ се осъществи, това ще реши въпроса със задръстванията и трафика в посока кварталите, каза още арх. Бузев. 

 

На своето заседание комисията разреши изработването на ПУП – парцеларен план за обект „Морска част за дострояване на буна „Минерален басейн“, крило север „Голям плаж“ и крило юг „Малък плаж“ в акваторията на Черно море в курорта Св.Св.Константин и Елена“. Става дума за брегоукрепително съоръжение, започнато от Министерството на отбраната през 1970 г., но останало недовършено, обясни главният архитект. С изграждането на буната и двете й крила ще се подобрят условията за безопасно плажуване, тъй като ще се намалят опасните подводни течения. По плажа ще се задържа и повече пясък. Съоръжението ще обхване участък от крайбрежната ивица с дължина 660 м и ширина 250 метра от средата на курорта до бившата сладкарница „Албатрос“.


Съветниците от комисията утвърдиха и доклад от кмета на община Варна за одобряване на ПУП – план за регулация и застрояване на „Аспарухов парк“. Това бе във връзка с проведената на 16 февруари дискусия. Главният архитект акцентира на 10 точки, по които жителите на район „Аспарухово“ са изказали различни мнения. Той бе категоричен, че на територията на парка няма да се строи и няма да се прекарват газови инсталации, оптични и електрически кабели и други. Идеята е да се направи уникален парк, какъвто няма никъде другаде, обобщи той.  

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна