IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
12:04 | 11 април 2019
Обновен: 21:23 | 25 април 2024

ВСУ „Черноризец Храбър“ подготвя кадри за дигиталната индустрия

По проекта „Алианс 4.0“ има серия магистърски програми в най-важните области: за индустрията, за управлението и услугите, за учителите

По материала работи: Борис Проданов
ВСУ „Черноризец Храбър“ подготвя кадри за дигиталната индустрия

В срещата за „Masterclass Work 4.0“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ участваха зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов, зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, кметът на Варна Иван Портних, представители на местната власт, на неправителствени организации, работодатели, преподаватели, студенти. Председателят на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова представи стратегията за дигитализация на образователната и научноизследователска дейност, както и проекта "Алианс 4.0".

„Дигитализацията е предизвикателство, защото директно влияе на пазара на труда. Нейното въздействие трудно може да се прогнозира. Няма модел в момента, който може да го направи. Като цяло анализа на „Индустрия 4.0“ съществува само в най-развитите страни на Европейския съюз. Но е ясно – работната сила трябва се адаптира към това предизвикателство. Предлага се доста плаха стратегия от преди 2 г. на Министерството на икономиката. Бизнесът така и не седна на една маса с другите фактори, затова и правим тази провокация . В нея ще чуем студентите, ще видим доколко висшите учебни заведения са готови. Но за мен това, което се случва във ВСУ „Черноризец Храбър“ е изключително добър знак, според който образователната система сама се грижи за подготовка на кадрите“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той посочи, че трябва да реши и къде точно е правилно да се насочат инвестициите. Според Пламен Димитров 65% от децата, които започват сега да учат, след време ще имат някакви абсолютно нови професии.

 

„Работещите българи имат отчайващо ниски дигитални умения. Най-зле сме в ЕС. Фактът, че носим смартфони не значи, че ще се адаптираме към модерните изисквания на дигиталния свят. Всичко това изисква много пари. Цялостна програма за 3 млн. работещи в момента българи за 5 г. струва 1 млрд. евро. Или по 200 млн. евро на година. Първоначално е непосилно, но с европейско финансиране е напълно постижимо“, добави Пламен Димитров.

„Министерството на образованието от няколко години работи усилено, но инвестициите дълго време бяха в сферата на основното и средното обучение. Уменията в дигиталната сфера отварят широко ножицата на неравенството и училището трябва да преодолее този проблем, да даде равен старт в предстоящото излизане на пазара на труда. В момента приоритет е да се направи пробив по „Индустрия 4.0“ и във висшето образование. Тук са големите шансове да се създаде уникален продукт, който да промени и икономиката на страната. Това е голямата ни цел“, коментира и зам.-министърът на образованието и науката Петър Николов.

„Висшите учебни заведения могат да дадат старт за този дигитален диалог, от който имаме нужда. Министерството на труда и социалната политика работи в тази посока, има програми за дигитализацията. Вниманието е насочено към обучения, вкл. и към работещите в големи предприятия. Подпомагат се работодатели да наемат хора, които са отчаяни, млади хора до 29 г. както и над 55 г. Ще обучим около 5500 души. За нас е важно високо дигитално равнище, което се оказва изискване на пазара на труда“, разкри на свой ред зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

 

Кметът на Варна Иван Портних похвали ВСУ за инициативата.

„Поздравявам организаторите на това събитие, което провокира диалог за развитие и дигитализация в образованието. Варненският свободен университет е много добър пример в това отношение. Знаете, че една от каузите, за които работим с академичната общност, е Варна да се утвърди като град на знанието. Като община ние инвестираме сериозни средства за развитие на образователната инфраструктура, напредват проектите за нов образователен кампус, за нова сграда на библиотеката. Това обаче не е достатъчно, защото са нужни желание, мотивация за качествено образование на младите хора, което ще гарантира балансираното развитие на града ни. Варна се развива с добри темпове, амбицията ни е да бъдем привлекателно място за цифрово предприемачество, затова подкрепяме всички усилия за развитие на този сектор“, заяви Иван Портних.

 

Председателят на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова добави, че предлаганите специалности са напълно в унисон с изискванията на 4-ата индустриална революция.

„По проекта „Алианс 4.0“ ще представим серия магистърски програми в най-важните области: дигитални технологии за индустрията, за управлението и услугите, за учителите. Новото е създаване на цяла система свързани с киберсигурността и интелигентните системи за сигурност. За всички проекти и програми е предвидено международно участие, както и създаването на преподавателски алианси, както и алианс между преподавателските структури и бизнеса. Участват представители на бизнеса и науката по цял свят. Това са програми в развитие, за да отговорим на всички нива от потребности за умения в дигиталния свят“, коментира проф. Недялкова.

Визията на ВСУ „Черноризец Храбър“  се основава на необходимостта от нов подход към изграждането на трансферни умения чрез използването на дигитални технологии, базирани на икономическите перспективи и конкурентоспособност на националната икономика в ерата 4.0.

Борис Проданов

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Още по темата: ВСУ „Черноризец Храбър“ представя развитието на проекта „Алианс 4.0“

Коментари

Новини Варна