IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
10:34 | 14 април 2019
Обновен: 09:43 | 16 април 2024

Желанието на Макрон за Европа по френски модел създава проблеми на Париж

Идеята за център и периферия в Европа продължава да съществува за Франция, коментира още Попов

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Ройтерс, архив

Заплахата на американския президент Доналд Тръмп за налагане на мита върху вноса от Европейския съюз (ЕС) на стойност 11 млрд. долара не звучи като значителна опасност на фона на огромния стокообмен от двете страни на Атлантика. Продуктите обаче, които евентуално ще станат обект на митата, са „чувствителни“, като ударът е насочен директно към Франция и Испания. Това каза доц. Здравко Попов, президент на Институт за публична политика, дипломат, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков в ефила на Bloombergtv.bg.
 

Според Попов част от причините Вашингтон да въведе мярката срещу Париж е все по-яркото напоследък желание за лидерство на Франция.


„Изглежда в момента французите се чувстват силни да защитят възможността си да бъдат лидери на Европа, дори участници в глобалния дневен ред на света. В този смисъл от време на време се напомня, че Франция е голяма страна, но трябва да знае мястото си в общия ред“.


Франция вероятно ще получи и повече удари от различни места, смята гостът.


„Франция, в лицето на президента Еманюел Макрон, държи много да се превърне в европейски лидер на фона на оттеглящата се Великобритания. Страната изпитва нетърпение да овладее Европа след Brexit и дори по някакъв начин европейският модел да е именно нейният... Представянето на френския интерес като общоевропейски няма как да не притесни останалите страни членки на ЕС“.
 

Идеята за център и периферия в Европа продължава да съществува за Франция, коментира още Попов.
 

„В посланията на Париж прозира виждането, че все още има страни, които независимо от членството си в блока, не могат да бъдат квалифицирани като пълноправни негови членки и трябва да продължат зависимостта си към неговото ядро... Пакетът „Мобилност“ на Макрон показва именно това“.
 

Гостът коментира и ролята на Китай на Стария континент, като се спря на изказването от четвъртък на българския премиер Бойко Борисов, който след среща между лидерите на страните от Централна и Източна Европа и Китай, състояла се в Дубровник, отбеляза, че очаква азиатската страна да построи ядрена централа у нас, изтъквайки ползите само за Пекин.
 

„Един от големите дефекти на нашата управленска политика е, че гледаме на ЕС само като финансово-икономическа полза. Ние не виждаме Европа като политика, като култура, като традиции, като ценности, затова сме сравнително уязвими на подобни интервенции – имаме множество проблеми в страната и лесно можем да се поддадем на подобна инвазия“.
 

Голяма част от анализаторите посочиха, че истинската битка между САЩ и Китай ще се случи на територията на Европа и изглежда са прави, като обаче това ще донесе сериозни негативи за Стария континент, добави Попов.


Четете още: Един загинал след стрелба край дискотека
 

Коментари

Новини Варна