IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
12:26 | 27 юни 2019
Обновен: 07:15 | 15 април 2024

Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?

Каква е покупателната сила на 100 евро в различни страни?

По материала работи: Слав Велев
Защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи от България?

Който изкарва пари в Австрия или в Германия, получава за тях много повече, ако ги похарчи в България например, където 100 евро имат покупателната сила на 213. Но не всичко в страната е по-евтино, отколкото другаде в ЕС.

 

В източната част на Европа и в класическите средиземноморски курортни дестинации човек получава повече за същите пари, при това съвсем буквално, пише австрийският "Кронен Цайтунг" и дава конкретни примери.

 

100 австрийки евро например имат в Турция покупателната сила на 231 евро, а в България де факто са равни на 213 евро.

 

Най-скъпо си остава в Швейцария, в северните европейски страни и в някои отвъдокеански земи. В Швейцария 100 австрийски евро се равняват едва на 73 евро, в Дания - на 78 евро, а в Швеция - на 88 евро, пише Дойче веле.

 

И още числа

 

Много по-изгодно, но не толкова, колкото в България, е в следните европейски страни: в Румъния 100 евро имат покупателната сила на 191 евро, в Унгария - на 169, в Чехия - на 166, в Полша и в Хърватия - на 159, а в Гърция - на 131 евро.

 

 

Храната в Румъния и Полша по-евтина от тази в България

 

Специално за германците ваканционното време предлага възможност да похарчат по-малко пари, отколкото вкъщи - заради различията в стандарта, пише германският "Ди Велт" и обобщава: Най-общо казано, ваканцията на север е доста по-скъпа, на изток - значително по-евтина.

 

От старите държави-членки на Европейския съюз има само три, в които е по-евтино, отколкото в Германия - Гърция (с 16 процента), Португалия (с 13 процента) и Испания (с 8 процента).

 

На другия полюс са скандинавските страни, сред които най-скъпо е в Дания - с 38 на сто повече от средното европейско равнище. Още по-скъпо е извън пределите на Европейския съюз - Исландия води с цени, надхвърлящи със 156 процента средноевропейските.

 

Най-изгодно е в България

 

В България за германците е най-изгодно - там цените са двойно по-ниски от средните в ЕС, пише "Ди Велт" и добавя: "А който търси още по-евтино, ще трябва да излезе извън пределите на Европейския съюз: в Турция 1 германско евро се "умножава" до 2,44 - не на последно място благодарение на слабата турска лира".

 

Изданието цитира икономиста Кристоф Шрьодер, според когото цените на стоки като лаптопи и фотоапарати, които в повечето случаи не са произведени на място, варират съвсем малко. "В България те струват само с 6 процента по-малко, отколкото е средното ниво за Европа. И само с 4 процента по-малко в сравнение с цените, които плащат благосъстоятелните граждани на Люксембург", посочва Шрьодер.

 

Това обяснява и защо дрехите и обувките в Германия не са кой знае колко по-скъпи, отколкото в България, пише "Ди Велт" и добавя, че в Германия относително евтини са и алкохолът и цигарите.

 

За сметка на това германците плащат сравнително много за ползването на обществен транспорт - цените надхвърлят с 19 процента средните за ЕС.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна