IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
10:58 | 24 август 2019
Обновен: 16:34 | 10 април 2024

Нарастват проблемите около първия голям американски офшорен вятърен проект

Сблъсък на интереси в администрацията на президента Доналд Тръмп застрашава създаването на първия значим вятърен парк в акваторията на САЩ

По материала работи: Борис Проданов
Нарастват проблемите около първия голям американски офшорен вятърен проект

Вътрешната борба в администрацията на американския президент Доналд Тръмп за одобрението на първия голям проект за офшорен вятърен парк в САЩ продължава, като спорът се върти основно около въпроса дали са взети необходимите мерки за защита на риболовната индустрия, съобщава Ройтерс.

 

Закъсненията относно началото на практическата дейност по изграждането на парка представляват пречка пред усилията на Тръмп да ускори работата по големите енергийни инфраструктурни проекти и може да застраши плановете на администрацията да лансира обещаващата нова местна промишленост. 
 

Начинът на решаване на този проблем ще оформи регулаторния план за нарастващия списък от компании, които искат да разработват съоръжение за производство на възобновяема енергия, за да отговорят на растящото търсене в САЩ, но които срещат възраженията на риболовните сдружения, притеснени от възможността вятърните турбини да засегнат тяхната индустрия.


Vineyard Wind, съвместно предприятие между Copenhagen Infrastructure Partners и Avangrid Inc, е предвидено да започне строителна дейност през тази година на 23 километра от сушата на брега на щата Масачузетс. Плановете са първото мащабно вятърно съоръжение в САЩ да захрани повече от 400 хил. домакинства през 2021 г.

 

Но федералното проучване на околната среда, което е от решаващо значение за предоставянето на „зелена светлина“ на проекта, е многократно отлагано от април насам без никакво публично обяснение от служители на администрацията.

 

Според Vineyard Wind забавянето може да застраши жизнеспособността на проекта.

 

Документи, разгледани от Ройтерс, които не са били публично оповестени, показват, че Националната служба за морски риболов (NOAA) е предизвикала забавянията, като отказва да подпише проекта.

 

Вече три месеца по-късно замесените агенции все още не са разрешили различията си.

 

„По това време още не сме в състояние да постигнем съгласие“, споделя говорителят на NOAA Джон Иуалд в изявление, изпратено по електронната поща миналата седмица. Тъй като Vineyard Wind е първият такъв проект, който преминава през федералния процес за екологичен преглед, Иуалд посочва, че NOAA „иска да се гарантира, че въздействията върху морските ресурси са напълно разгледани.

 

По-рано този месец Vineyard Wind е заявила, че информирала федералните власти, че ще бъде „голямо предизвикателство“ да се придвижи напред с проекта в сегашната му конфигурация, ако необходимото разрешително не бъде издадено в рамките на четири до шест седмици. Компанията иска да започне строителните дейности скоро, за да си подсигури федералния данъчен кредит, който изтича през следващата година. Кредитът в момента е в размер на 12% от стойността на проекта.

 

investor.bg

Коментари

Новини Варна