IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
13:23 | 18 ноември 2019
Обновен: 21:28 | 28 март 2024

Търсене на риба във Варна има и преди Никулден

Възражда се интересът към кефала

По материала работи: Борис Проданов
Търсене на риба във Варна има и преди Никулден

Рибари се радват на силен улов седмици до Никулден (6 декември), но и преди празника на борсата във Варна сериозно се търсят морски дарове и деликатеси. Разнообразието им, както и богатият избор на риба се обяснява с хубавото за сезона време.

 

Сафридът все още не е изчезнал от сергите, на които има и зарган, илария, барбун. Най-екзотичното блюдо, което може да се спретне е от редкия за пазара морски дявол, но тук цената е около 15 левчета килото. Сафридът логичтно е с „гъвкава“ цена – между 6 и 12 лв./кг в зависимост от „калибъра“. Грацата пък е около „тройка“.

 

Рядко матрапази или търговци вадят лефер – поради високата му цена (колкото на калкана), а и отминаващият вече сезон. По същите причини и чернокопът е кът. Очаква се бум на паламуда, но това ще стане за Никулден, споделят запознати. Самият калкан е с цена около 30 лв./кг. За него се твърди, че е черноморски, но ентусиасти за купуването му липсват.

 

За зарган ще трябва да се бръкнете между 12 и 15 лв./кг. Иларията е под 5 лв. Барбунът малко по-скъп – 6 – 7 левчета. Трицона, гюмюш, хамсия можете да вземете за 3 до 5 лв./кг. Има богат набор сладководни риби, като шаранът засега държи стойности около миналогодишните по Никулден.

 

Възражда се интересът към кефала и както Медийна група „Черно море“ първа съобщи и тази популярна риба вече се лови. Цената е скромна: 6 – 8 лв./кг. Задържи ли се топлото време, кефали ще излизат дори до Коледа.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: След лефера рибари чакат идването на кефала

Коментари

Новини Варна