IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
13:52 | 28 ноември 2019
Обновен: 19:14 | 13 март 2024

Ремонтират с евросредства участък от пътя Варна – Житница

Изграждат интелигентна транспортна система, предупреждаваща за опасности

По материала работи: Борис Проданов
Ремонтират с евросредства участък от пътя Варна – Житница

Нови над 57 млн. лв. ще бъдат инвестирани и в рехабилитация на републикански пътища, както и за изграждане на интелигентна транспортна система за повишаване на пътната безопасност, стана ясно по време на 15-ото заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“. То бе председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

 

С 55 млн. лв. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще може да ремонтира още шест пътни отсечки с дължина 134 км, свързващи 11 общини в шест области.

 

„Пет от допълнителните отсечки са в Северна България,  с което потвърждаваме приоритета на  правителството за подкрепа на развитието й“, посочи Николова. 

 

Във Варненска област предстои рехабилитация на участък от пътя Варна – Белослав – Разделна – Падина – Житница. От началото на настоящия програмен период с 377 млн. лв. по ОПРР се финансира рехабилитацията на други 24 пътни отсечки с обща дължина близо 505 км.  

 

Другите участъци, които ще се ремонтират, са Мизия – Оряхово – Крушовене в област Враца; Поликраище – Елена – Сливен в областите Сливен и Велико Търново; Русе – Кубрат – Исперих – Дулово в областите Русе и Разград; Полски градец – Тополовград – с. Устрем в област Хасково; Каблешково – Межден в област Силистра.

 

С малко над 2 млн. лв. от средствата ще се финансира интелигентна транспортна система, която ще помага на водачите с ценна и навременна информация за пътната обстановка и състоянието на пътната мрежа, включително и наличие на инциденти. Тя ще се състои от сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост. Те ще са разположени в критични точки, определени след анализ на транспортното натоварване, специфични данни за климатичните условия – честота на валежи от дъжд и сняг, мъгла, потенциални опасности от заледяване и др.

 

„Очакваме така да допринесем за намаляване на броя и тежестта на пътнотранспортните произшествия, засилването на контрола на движение по републиканските пътища и подобряване на ефективността на пътното поддържане“, коментира зам.-министър Николова.

 

Прочетете още: Експерт: Превантивни кампании държат СПИН далеч от нас

Коментари

Новини Варна