IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
10:29 | 21 декември 2014
Обновен: 21:20 | 23 април 2024

Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна

Политиците не трябва да имат комплекси, каза Горанов по адрес на партньорите

По материала работи: Лиляна Трънкова
Ще спра поправка „Пенсии”, ако ме убедят, че е вредна

Финансовият министър Владислав Горанов призна, че има опция да се откаже от решението да се даде възможност за преместване на парите от частните пенсионни фондове в НОИ. „Склонен съм да се откажа , ако се докаже, че е толкова страшно хората да имат право на избор”, каза той в интервю пред „Нова телевизия”.

Въпреки заявеното обаче Горанов даде да се разбере, че за момента смята решението за добро.

Той обясни и че критиките на партньорите от РБ, АБВ и ПФ вероятно имат основание единствено за начина на взимане на решението. Според него обаче те вече цяла седмица са имали възможност на дебат, в който да се чуят аргументите им. Затова министърът смята, че не може да се говори, че има нещо скрито. Горанов обясни и че възможността за избор между частните фондове и НОИ е записан и в предизборната програма на ГЕРБ.

„Това са комплексарски истории, политиците не трябва да имат комплекси”. Така финансовият министър коментира изказванията на Георги Първанов и на Радан Кънев, че с гласуването на поправка „Пенсии” е станало ясно, че ГЕРБ и ДПС се сближават.

Владислав Горанов за пореден път отхвърли обвиненията, че става дума за национализация на парите на хората. Той съобщи, че ако средства от частните фондове постъпят към НОИ, те ще бъдат пренасочени към Сребърния фонд, за да престанат всякакви спекулации за тези пари. Фондът беше създаден през 2006 година, а замисълът му е в годините между 2018-та и 2030-та, когато пенсионерите ще станат повече, а работещите – по-малко, той да помогне.

Макар и да защити идеята парите от частните фондове да преминат в НОИ, финансовият министър обясни, че самият той вероятно ще остави парите си във фонда си. Горанов уточни, че половината български граждани не знаят в кой фонд са парите им, защото са служебно разпределени. Той припомни и че парите, които ще се получат като пенсия от частните фондове ще са по-малко от тези, ако вноските отиват към НОИ.

Владислав Горанов обвини фондовете и че не искат да водят диалог. Той оаче беше категоричен, че няма притеснения, че фондовете се източват и не поставя под съмнение стабилността им.

 

Коментари

Новини Варна