IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
08:55 | 12 май 2015
Обновен: 22:35 | 27 април 2024

За конете, хората и хармонията

На 15-ина километра от Варна се намира конната база, където се отглеждат арабски коне и се практикува дисциплината ендюранс (издръжливост)

По материала работи: Златина Добрева
За конете, хората и хармонията

... Зеленина, тишина и отвреме навреме цвилене на коне. Чист въздух и усещане за хармония. Това e първото усещане, когато стъпите в конната база на петнайсетина километра от Варна, близо до село Доброглед. Човек не би казал, че това място се намира толкова близо до полиса, а атмосферата напомня ферма в планината. Още преди да стигне до конюшните, посетителят е посрещнат от стадо красиви коне. Пасат на голяма поляна в ранния следобед. Във въздуха цари спокойствие, нарушавано единствено от пръхтенето на животните. Посреща ни собственикът на базата Николай Узунов, който е и треньор по ендюранс и подковач на конете. От него научавам що за дисциплина е това ендюранс. Найобщо казано, това са състезания за издръжливост на конете. Включват езда на различни дистанции, които достигат 160 км. Този спорт е изпитание за способностите на ездача да управлява безопасно коня. В същото време надпреварата е проверка за тренираността на коня. Ездачът пък трябва да покаже познания за темп и ефикасност и да има правилно отношения към своя кон при езда през пресечена местност. Състезанията са от отделни етапи, като всеки един е не по-дълъг от 40 км и не по-къс от 16 км, обяснява Николай Узунов правилата на ендюранса.

... В това време от конюшната извеждат прекрасната кобила Шиза. Чистокръвна арабска шагия, както ми обяснява стопанката й Димка. Животното пристъпва грациозно и спокойно, докато отива за следобедна баня и разходка. Докато Шиза излиза от "покоите" си, неин обожател, сив млад жребец, надава глас и започва да нервничи в близкото заграждение с надеждата „дамата“ да му обърне внимание. Но не,
кобилата в момента е заета с тоалета си.

Междувременно научавам от Николай, че младите коне трябва да покриват дистанция от 40 километра бяг, следват квалификации от 60 и 80 км и едва тогава отиват на състезание. Породите, които се отглеждат в базата, са на основата на арабския кон. Има чистокръвни арабски коне, арабски тип шагия и полукръвни арабски коне. Те са най-подходящи за ендюранс, но по регламент няма изискване за порода, обяснява Николай Узунов.

От него разбирам още, че клубът край Доброглед, "Номад Ендюранс Стейбъл", е член на федерацията по конен спорт и разполага със седем ездачи и седем състезателни коня. А конят с най-добри постижения за годината ще бяга за категория 3 звезди. Той е чистокръвен араб на име Харматан Кираку. Научавам също, че в този спорт има категории от една, две, три и четири звезди, като най-високата, четиризвездната категория, е за сеньори, които се състезават на европейски и световен шампионат. За категория 2 звезди трябва да се пробяга разстоянието от 120 до 159 км, а за три трябва да се изминат 160.

Един кон трябва да бъде между 10- и 12-годишна възраст, за да бъде във върховата си форма, макар че арабските коне са добри състезатели и след 25-ата си година, обяснява Николай. Междувременно става време конете да се приберат в конюшнята. Когато приближавам заграждението, където животните пасат, с изненада установявам, че всички са се струпали на входа и очакват да бъдат изведени и прибрани по помещенията си. Животните знаят, че вече е 18 ч. и им е време за прибиране, казват стопаните им.

В това време в конната база е пристигнал стопанинът на друг кон заедно с баща си. Двамата са дошли да разходят животното. Прави впечатление, че те, както и останалите, с които се запознавам в това кътче недалеч от Варна, са усмихнати и спокойни. Въобще усещането е за спокойствие и хармония между хора и животни. Хармония, която липсва в отношенията между хората. Що се отнася до конете, хармонията там е безспорна.

Няколко дни по-късно научавам, че на квалификацията в Русенски Лом, край село Табачка, на дистанция 60 км конете от базата край Доброглед, от клуба „Номад Ендюранс Стейбъл“, Шуфра и Шиза са се представили блестящо. Шуфра с ездач Теодор Коркинов е заела първо място, а Шиза с ездач Димка Семова се е класирала трета. И двата коня са показали изключително добри здравни показатели, като нисък пулс, добра перисталтика и мускулен тонус, и отиват на следващото състезание, което ще се проведе в Шумен. Там те ще бягат на дистанция от 80 км. Седмица след моето посещение научавам, че конят Харматан Кираку с ездач Николай Узунов е взел второ място в Унгария на дистанция от 120 км.

... Тръгвам си от базата с конете зареден с оптимизъм, ведро отношение към света, обнадежден от факта, че някъде има креативни, мислещи и работещи въпреки всичко хора, такива, които никой и нищо не може да отклони от пътя и мечтите им. Обещавам си при първа възможност отново да отида там, където има условия за пикник, а и човек може да заведе децата си и да ги запознае с животните, ездата, а и с природата изобщо.
Пламен Янков

Коментари

Новини Варна