IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
23:48 | 17 август 2016
Обновен: 07:01 | 18 май 2024

Варненка донесе първия медал за България в Рио

Елица Янкова спечели бронз в категория до 48 кг. на олимпийския турнир по борба свободен стил

По материала работи: Слав Велев
Варненка донесе първия медал за България в Рио

Варненка донесе първия медал за България в Рио. Елица Янкова спечели бронз в категория до 48 кг. на олимпийския турнир по борба свободен стил. 

 


 

21-годишната варненка надви в спора за бронза опитната аржентинка Алехандра Патрисия Бермудес със 7:6 точки, в дебюта си на олимпийски игри. Това е най-големият успех в кариерата на Янкова, която тази година спечели бронз на Европейското първенство в Рига, а миналата година на Европейските игри в Баку се класира втора.


"Показахме, че България все още има лъвски дух", бяха първите думи на Елица, след като спечели бронзовия медал на Олимпиадата. "Нямаше какво да губя. Знаех, че мога, тренирала съм го. Посвещавам медала на целия отбор, на мен, на треньорите, на абсолютно всички. В медиите четяхме само негативни неща. Нариха ни "туристи"...", каза още Янкова. 

 


Снимка: Reuters
 


Елица Янкова е родена във Варна. 15-годишна започва да тренира борба, а първият и наставник е Наско Симеонов. Във Варна се състезава за отбора „Черноморски сокол“. Впоследствие се мести в София и става състезател на „Левски“ с треньор Петър Касабов.

 

 


Снимка: Reuters

 


Треньорът на женския национален отбор по борба Серафим Бързаков не спести похвали за Елица след бронзовия медал в Рио. "Успя с много дух, тренировки и лишения. Тя има дух и воля за победа. Успя, защото нямаше какво да губи, даде всичко от себе си. Гордеем се с нея, защото тя е боец. Медалът си остава за нея - заради тази воля и този характер. Пожелавам й на другата Олимпиада да стане олмимпийска шампионка, но първо да е здрава, другото се постига с труд и желание. Много сме щастливи, само негативни неща се случиха около нас, дай Боже от тук да тръгне и да спечелим още медали, за да се гореде цяла България".
 

Личният наставник на българката - Петър Касабов, също беше много развълнуван: "Елица притежава всички качества, за да бъде сред големите имена в тази категория, има духа. Проведе четири схватки преди да стигне до битката за медала. Има волята, всичко е в нея. Стигна до тук с много труд, много лишения, имаше много контузии. Преди година и половина претърпя операция на прешлена. Сега е време за празнуване."

 


Още по темата:
Варна отбеляза Международния олимпийски ден
 


 


 

 

Коментари

Новини Варна