IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
15:27 | 25 октомври 2016
Обновен: 08:38 | 24 май 2024

Въшки пак налазиха училищата във Варна

Общината и РЗИ предприемат съвместни мерки срещу паразитите

По материала работи: Ставри Таргов
Въшки пак налазиха училищата във Варна

 

Сигнал за 5 деца с въшки е подаден в Регионалната здравна инспекция във Варна, научи в. „Черно море“ от д-р Анка Баева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“. Пострадалите са третокласници. Техните родители са предупредени да следят за паразити по децата си.

 

Въшки наистина има, хубавото е, че съвместно с общината предприехме мерки за борба с тях, каза още д-р Баева. Контролът в детските градини и ясли ще е всекидневен, в началните училища – седмичен, в средните училища – на 2 седмици. В края на всеки месец медицинските сестри в детските заведения ще обобщават резултатите от проверките. Освен това родителите подписват декларации, че се ангажират активно с паразитите по главите на децата си.

 

Както е известно, РЗИ – Варна, не е задължена вече по закон да следи въшливостта в детските и учебните заведения, това е вменено на медицинския персонал, който е на общинско подчинение.
Ще припомним, че сигнали за въшливост в града имаше в навечерието на Великденските празници в 2 варненски училища.

 

Препарати за борба с главовата въшка има в аптеките, предлагат се дори и специализирани гребени. Най-важното обаче е след третиране на косата, гнидите да се изчистят механично. Дори и да остане една, детето пак „ще пламне“, признаха епидемиолози. Техните съвети за профилактика са да се избягва ползването на общи гребени, възглавници, постелки и други.

Ставри Таргов

 

Още по темата   Училищата във Варна пламнаха от въшки

Коментари

Новини Варна