IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
07:00 | 20 ноември 2016
Обновен: 23:51 | 28 април 2024

Как да се подготвим за деня на християнското семейство

Трапезата, макар и постна, трябва да е пълна с вкусни гозби. Вижте нашите предложения

По материала работи: manager
Как да се подготвим за деня на християнското семейство

Денят на християнското семейство се отбелязва на 21 ноември и съвпада с Коледните пости и в този смисъл е разрешена всякаква храна, която не е от животински произход. Но има и някои изключения. Разрешено е използването на олио (зехтин) и консумацията на риба. Вместо риба може също да се консумират морски дарове. Ако направите постна питка, можете да я поднесете с мед, който също е разрешен по време на постите.


Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин покажат духовните си задължения към наследниците си. След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Дори и да не можете да спазите всички традиции за църковния празник, отделете в този ден малко повече време за децата си, поговорете с тях, кажете им колко са важни и специални за вас. Демонстрирайте любовта си към тях и към любимия човек, защото тя е в основата на всяко здраво семейство!


Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.

 

Лесна содена питка

 

Необходими продукти 


кисело мляко – 400 гр. 
сода – 1 ч. л. 
брашно – 750 гр 
бакпулвер – 1 пакетче 
сол 
олио – 4 с. л

 

Начин на приготвяне:

 

Киселото мляко се разбърква със содата, 2 ч. ч. брашно, слага се в тава и се прибавят бакпулвера, сол и захар. Добавят се 3‐4 с. л. олио към кипналото кисело мляко. Бърка се хубаво, като се прибавя още брашно, горе ‐ долу около 1 пакет брашно е необходимо. Изважда се от тавата и се меси до меко тесто върху набрашнена повърхност. Слага се в намазнена тава, надупчва се с вилица и се слага в студена фурна. Фурната се загрява до 200 градуса, след което се намалява на 180. Пече се около 20 ‐ 30 мин. 

 

Риба по моряшки


Необходими продукти:

 

500-600 г филе от риба
2-3 глави лук
3-4 скилидки чесън
3-4 домата
4-5 картофа
3-4 с.л. олио
1/2 връзка магданоз


Начин на приготвяне:

 

Сложете в огнеупорна тенджера лука и картофите, нарязани на филийки, и ги покрийте с рибата. Отгоре наредете обелените домати, нарязани на колелца, чесъна и магданоза, нарязаните на ситно. Залейте с олиото и 1 ч.ч. топла вода, похлупете и варете на слаб огън, като разклащате тенджерата от време на време. По желание може и да запечете ястието във фурната.


Рибни шишчета


Необходими продукти:

 

риба ­ 180 гр.

олио ­ 10 гр.

лимони ­ 1 бр.

сол черен пипер

дафинов лист

 

Начин на приготвяне:

 

Почистваме и добре измиваме рибата. Нарязваме я на порции. Поръсваме със сол и черен пипер и оставяме да престои около 1 час. Парчетата риба набождаме на шиш, като между всеки къс риба поставяме дафинов лист и печем на не много силен огън. Мажем с олио от време на време. Поднасяме гарнирана с картофена салата и парченца лимон

 

Баница с тиква и ябълки 

 

Необходими продукти:

 

кори за баница ­ 1 пакет

тиква ­ 500 г

ябълки ­ 6 бр.

канела

захар ­ 2.ч.ч.

пудра захар ­ за поръсване

олио

брашно ­ за поръсване

 

Начин на приготвяне:

 

Намазва се тавата с олио и се поръсва с малко брашно. Слага се на една кора по малко от рендосаните тиква и ябълки, омесени предварително с канела, поръсва се с 3­-4. с.л. захар и олио. Пече се за 30 минути на 160 градуса. Когато стане готова, се поръсва по желание с пудра захар.

 

Още по темата: Какво се прави в деня на християнското семейство?

Коментари

Новини Варна