От 2 до 40 лв. е рибата преди Никулден на Рибната борса

Търговците обаче предлагат и традиционния шаран

Снимка: Ели Маринова

Снимка: Ели Маринова

„Живата стока, народее!“, „Който разбира тука се спира“, „И ловец съм, и рибар съм“ – такива приканващи фрази може да чуете, наближавайки рибната борса във Варна. Ден преди Никулден тържището кипи от разминаващи се хора, тръгнали да заредят ритуалната трапеза за морския празник.

 

От 2 до 40 лева пък е ценовият диапазон, в който се вместват различните видове риба. „Нищо ново под слънцето“ – отговаря уморена търговка на въпроса „Какво се случва тази година около Никулден?“. Цените са същите, търсенето е най-силно ден преди празника, вкусове има всякакви.

 

Едни хора залагат на по-ниската цена, други не правят компромис с качеството и настояват рибата да е прясна. „На нашите щандове в Рибната борса се предлага различна риба. Ние си знаем, аз имам скумрия и кефал, съседът – пъстърва и сафрид, има един-двама колеги които през цялата година предлагат шаран. А иначе за Никулден всички имаме и сладководна риба, особено пресен шаран. Търсенето определя предлагането“ – споделя словоохотлив продавач. Днес почти не може да се намери колега да иска да чисти рибата срещу левче. Няма време. През останалата част от годината може, ама точно за Никулден – „ден година храни“, няма време за чистене“ – смята собственичка на павилион за риба.

 

И тази година големите търговски вериги пускат евтин шаран, но той е мазен и не е много пресен. Тук може да видите, че се предлага все див, а той е по-вкусен от култивирания. Повечето купувачи споделят, че ще заложат на пържена рибка с гарнитура от картофена салата или пюре. Тези, които все пак искат традиционен шаран, ще си поиграят малко повече, за да го приготвят с плънка на фурна. Всички са на мнение, че цената на рибата е като миналогодишната, най-много с лев по-скъпа. Преди два месеца морето буквално „кипна“ от чернокоп, чиято цена беше беше падала до 6 лева от преди 15 години. Преди около две седмици обаче вкусната риба се оттегли заради студа и уловът й спря. Днес може да се намери за по 8 до 10 лв. 

 


Тази година Никулденският шаран на Рибната борса върви по 6 лв. за килограм, таранка – 3-4 лв., червеноперка – 2 лв., сафрид – 8 лв., чернокоп 5-10 лв., кефал – 6 лв., сом – 10 лв., лихнус – 7-8 лв., толстолоб – 3 лв., сулка – 9 лв., бял амур – 8 лв.,  костур – 5 лв., паламуд – 8 лв., балканска пъстърва – 10 лв. сьомгова пъстърва – 12 лв., заргана – 10 лв., ципура – 16 лв. и лефер – 40 лв. Продават се рибешки глави за супа и филета.

 


В момента в страните от ЕС не е задължително търговците да оповестяват кога е уловена рибата, въпреки че дискусии за подобно изискване вече се водят. Така или иначе засега няма как да знаем дали рибата не е преседяла седмица след като е уловена незнайно къде. Специалистите по храните съветват да потърсим възможно най-късата дистрибуционна верига, която обаче може да ни гарантира произхода и свежестта на морските дарове. Външният вид на самата риба може да ни каже много. На първо място съветът е да се купува цяла риба, а не филета, тъй като е по-лесно да се прецени колко е прясна, а освен това е и по-евтина. Важна е миризмата – прясната морска риба никога не мирише лошо, а се усеща мирис на море. Кожата трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите остават следи. Очите трябва да бъдат прозрачни, ясни и блестящи, и хрилете – розови или червени, но никога обезцветени или лепкави. За още един показател може да следите, но вече у дома , докато приготвяте рибата - костите трябва да останат здраво закрепени за месото. И тази година като цяло прави впечатление на всички търговци, че варненци залагат предимно на морската риба. Дори и много от тези, които купуват шаран, отделно си вземат малко Нептунски дарове, за да им замирише у дома на море.

 


Ели Маринова
Снимки Авторът

 

Четете още Рибната агенция започва масови проверки преди Никулден

Юнашкият салон събира кулинарни майстори на фестивал за Никулден
 

Новини

Коментари

Избрано
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата