IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
13:18 | 5 декември 2016
Обновен: 02:42 | 17 април 2024

От 2 до 40 лв. е рибата преди Никулден на Рибната борса

Търговците обаче предлагат и традиционния шаран

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимка: Ели Маринова

„Живата стока, народее!“, „Който разбира тука се спира“, „И ловец съм, и рибар съм“ – такива приканващи фрази може да чуете, наближавайки рибната борса във Варна. Ден преди Никулден тържището кипи от разминаващи се хора, тръгнали да заредят ритуалната трапеза за морския празник.

 

От 2 до 40 лева пък е ценовият диапазон, в който се вместват различните видове риба. „Нищо ново под слънцето“ – отговаря уморена търговка на въпроса „Какво се случва тази година около Никулден?“. Цените са същите, търсенето е най-силно ден преди празника, вкусове има всякакви.

 

Едни хора залагат на по-ниската цена, други не правят компромис с качеството и настояват рибата да е прясна. „На нашите щандове в Рибната борса се предлага различна риба. Ние си знаем, аз имам скумрия и кефал, съседът – пъстърва и сафрид, има един-двама колеги които през цялата година предлагат шаран. А иначе за Никулден всички имаме и сладководна риба, особено пресен шаран. Търсенето определя предлагането“ – споделя словоохотлив продавач. Днес почти не може да се намери колега да иска да чисти рибата срещу левче. Няма време. През останалата част от годината може, ама точно за Никулден – „ден година храни“, няма време за чистене“ – смята собственичка на павилион за риба.

 

И тази година големите търговски вериги пускат евтин шаран, но той е мазен и не е много пресен. Тук може да видите, че се предлага все див, а той е по-вкусен от култивирания. Повечето купувачи споделят, че ще заложат на пържена рибка с гарнитура от картофена салата или пюре. Тези, които все пак искат традиционен шаран, ще си поиграят малко повече, за да го приготвят с плънка на фурна. Всички са на мнение, че цената на рибата е като миналогодишната, най-много с лев по-скъпа. Преди два месеца морето буквално „кипна“ от чернокоп, чиято цена беше беше падала до 6 лева от преди 15 години. Преди около две седмици обаче вкусната риба се оттегли заради студа и уловът й спря. Днес може да се намери за по 8 до 10 лв. 

 


Тази година Никулденският шаран на Рибната борса върви по 6 лв. за килограм, таранка – 3-4 лв., червеноперка – 2 лв., сафрид – 8 лв., чернокоп 5-10 лв., кефал – 6 лв., сом – 10 лв., лихнус – 7-8 лв., толстолоб – 3 лв., сулка – 9 лв., бял амур – 8 лв.,  костур – 5 лв., паламуд – 8 лв., балканска пъстърва – 10 лв. сьомгова пъстърва – 12 лв., заргана – 10 лв., ципура – 16 лв. и лефер – 40 лв. Продават се рибешки глави за супа и филета.

 


В момента в страните от ЕС не е задължително търговците да оповестяват кога е уловена рибата, въпреки че дискусии за подобно изискване вече се водят. Така или иначе засега няма как да знаем дали рибата не е преседяла седмица след като е уловена незнайно къде. Специалистите по храните съветват да потърсим възможно най-късата дистрибуционна верига, която обаче може да ни гарантира произхода и свежестта на морските дарове. Външният вид на самата риба може да ни каже много. На първо място съветът е да се купува цяла риба, а не филета, тъй като е по-лесно да се прецени колко е прясна, а освен това е и по-евтина. Важна е миризмата – прясната морска риба никога не мирише лошо, а се усеща мирис на море. Кожата трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите остават следи. Очите трябва да бъдат прозрачни, ясни и блестящи, и хрилете – розови или червени, но никога обезцветени или лепкави. За още един показател може да следите, но вече у дома , докато приготвяте рибата - костите трябва да останат здраво закрепени за месото. И тази година като цяло прави впечатление на всички търговци, че варненци залагат предимно на морската риба. Дори и много от тези, които купуват шаран, отделно си вземат малко Нептунски дарове, за да им замирише у дома на море.

 


Ели Маринова
Снимки Авторът

 

Четете още Рибната агенция започва масови проверки преди Никулден

Юнашкият салон събира кулинарни майстори на фестивал за Никулден
 

Коментари

Новини Варна