IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
16:22 | 17 февруари 2017
Обновен: 19:24 | 24 март 2024

Варненски ученици разкриха какво е за тях Левски

Апостолът е събирателен образ на всичко най-хубаво, което е имала нацията ни, стана ясно по време на открития урок в Хуманитарната гимназия

По материала работи: Пламен Янков
УЧЕНИЦИ ОТ ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ рецитираха стихове и писаха есета, посветени на Апостола.

С въпроса доколко ние като българи сме съхранили паметта за Левски започна откритият урок, посветен на Апостола в Хуманитарната гимназия. „За мен Левски е човек, който е жертвал всичко, дори себе си, за да може нас да ни има – тук и сега“ – отбеляза дванадесетокласничката Диляна Петрова.

 

 

„Уроците по родолюбие са едни от най-важните, които съм получил до момента“, отбеляза Христо Христов, отново дванадесетокласник в гимназията.

 


Инициативата е традиционна за НГХНИ „Константин Преславски“ в навечерието на годишнината от обесването на Апостола. „Правим открити уроци вече 10 години, никога не сме забравили. Това е едно начинание, което показва отношението ни към най-специалния човек в нашата история“ – каза за медийна група „Черно море“ учителят по история Мария Петрова, която е инициатор на проявата.  – „Аз мисля, че нациите живеят, за да излъчат за стотици години един такъв човек. Левски е събирателен образ на всичко най-хубаво, което е имала нацията ни - политическа мисъл и действие, зрялост и висока степен на отговорност. А най-важното е, че никой от нашите дейци на възраждането не е вярвал така в своя народ, както Левски. Това е неговата отличителна черта“ – подчерта Мария Петрова. 

 


Учителката разкри и личния си мотив да организира откритите уроци за Апостола. „На един 19 февруари преди 10 години, бях втора смяна на работа. Докато слизах по стълбите в едно от училищата, където бях, видях по стените много плакати на чужди езици и нищо, което да напомня за Левски… Беше много тъжно и в един момент си казах – добре, но кого да съдя за това, къде съм аз, какво правя... И тогава, в тази тишина, заобиколена от плакатите на чужди езици, аз дадох обет – никога повече да не пропусна тази дата“ – сподели Мария Петрова. 

 


 

В часовете по история тази година, тя поставила на учениците си от 12-те класове да напишат есе за Апостола. След това сглобила всички гледни точки в една обща, емоционална творба. „Учениците бяха написали само хубави неща. Определяха Левски като необикновения, силни човек, който ни е нужен и днес. Тогава аз реших да ги изпитам – дали това, което са написали са готови да го отстояват с делата си. Предложих на всички да им поставя оценки за есетата, които са написали за Лески и те ако решат да ги получат, ако не – да се откажат от тях.  Писах на всички петици и шестици, защото наистина се бяха справили добре. Но само един човек от всички 105 се отказа от оценката си… Не попитах защо… Но смятам, че само той истински се е доближил до Левски, истински е осъзнал посланието, което Апостолът дава с живота и делото си – да не търсим отплата за това което сме направили“ – коментира Мария Петрова. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Четете още И най-малките във Варна почетоха Левски и Ботев (СНИМКИ)

Коментари

Новини Варна