IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
09:03 | 24 февруари 2017
Обновен: 23:48 | 23 април 2024

ЦИК решава за машинното гласуване

Предстои разглеждане на офертата и оценка дали тя отговаря на условията

По материала работи: Пламен Янков
ЦИК решава за машинното гласуване

Централната избирателна комисия решава дали ще има машинно гласуване в цялата страна. До края на деня ЦИК трябва да реши дали кандидатът, който иска да осигури устройствата, отговаря на условията.

 

В сряда комисия на ЦИК е разгледала заявлението, постъпило в последните 13 минути от обявения краен срок. Срокът в процедурата е бил до 28 февруари, но комисията е решила да го съкрати с 4 дни. Ако има спорни моменти, комисията ще удължи отново срока, обясни пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

 

Обучението на Секционните избирателни комисии за работа с машините също е предвидено в процедурата. То ще започне веднага, след като е напълно ясна технологичната последователност. Това няма да е фатално тежък проблем, тъй като допълнителните изисквания за извършване на машинното гласуване не са толкова много, каза Томов.

 

Изпълнителят трябва да осигури и екипи, които да реагират на всеки проблем в рамките на час.

 

Предвижда се резултатите от машините да се вписват в протоколите, но ще се съхраняват и на електронен носител. Възможна е и ръчна проверка чрез касова бележка от машината. По думите на Томов за момента подготовката на изборите върви добре.

Източник: investor.bg

Коментари

Новини Варна