IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Избрано
17:20 | 6 март 2017
Обновен: 20:51 | 25 април 2024

Удължиха до 30 дни бедственото положение в зоната на „Полимери“

Спешните мерки за недопускане на разлив на трихлоретан са превантивни, реално замърсяване няма

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Със заповед на областния управител на Варненска област  Тодор Йотов бе удължено до 30 дни частичното бедствено положение в зоната на бившия завод „Полимери“ в Девня. Причината е съхранявания там отпаден продукт трихлоретан, който е над 2 500 тона. Опасността за населението е потенциална, в момента няма изтичане и замърсяване на почвата и водите, успокои кметът на Община Девня Свилен Шитов по време на заседание на кризисния щаб. Удължаването на срока на бедственото положение се налага предвид задачите, които си е поставил щабът за реакция при създалата се ситуация. С фирмата  изпълнител на обществената поръчка е сключен договор за ултразвукова дебелометрия, взети са проби за изтичане на газ и за определяне киселинността на трихлоретан. Ще се организира допълнително подсигуряване и охрана. Единият от резервоарите, в които се съхранява опасният химикал, е компрометиран и има пробойна с рамери 50/5 см. Във връзка с това се предприемат мерки за превенция. Планирано е запушване на пробойната с полиестер, възстановяване целостта на бетона в зоната с цистерните. Ако се наложи прехвърляне на опасния химикал от едната цистерна в другата с помощта на помпа, ще се вземат мерки за намаляване на неговата киселинност. Всички работещи в опасната зона ще бъдат под постоянен медицински контрол. Засилва се и охраната на района за недопускане на случайни хора там.

 

Възложени са задачи на фирма за анализ на състоянието на обваловката – съоръжението около резервоара. В резултат на анализа е констатирано сериозно напукване в основата и стените на единия резервоар. Утре до края на работния ден ще пристигне анализа за киселинността на трихлоретан в пропукания резервоар от най-близката лаборатория, разполагаща с нужния капацитет за подобни изследвания – тази на Лукойл Нефтохим. Това ще реши дали да се прехвърли опасния отпаден продукт в здравия резервоар. Със свое становище са участвали и експерти – доц. Киров и доц. Тодорова. Ако анализът покаже висока киселинност, ще се приложи механизъм за вкарване на течна натриева основа, която да неутрализира киселината. Процесът на неутрализация обаче е бавен и може да продължи до 2 години – каза още Шитов. От утре започва монтирането на видеонаблюдение с постоянно осветление.

Относно финансовото подсигуряване на операцията Шитов посочи, че се подготвят разчетите за това – дали Община Девня може да поеме поне част от разходите. Междувременно ще бъде изпратено писмо до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии с молба за авансово плащане на средствата, които не са малко и идват „като гръм от ясно небе“ за малката община. С цел превенция и евентуална евакуация ще бъдат поставени ветропоказателни ръкави на резервоарите и в близост до жилищата на хората в района. Кметът посочи, че обявеното частично бедствено положение е преди всичко превенция и че реално замърсяване на почвата в момента няма. Проблемът с пробойната е от години и вероятната причина за нея е високата киселинност на трихлоретана. 

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: Все повече туристи от Израел посещават Варна

Коментари

Новини Варна