IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
11:39 | 30 април 2017
Обновен: 04:46 | 26 април 2024

Ще има прием по хореография в Хуманитарната гимназия във Варна

МОН реши този проблем

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще има прием по хореография в Хуманитарната гимназия във Варна

Министерството на образованието реши проблема с приема в профилираните паралелки по хореография, който стоеше пред Хуманитарната гимназия във Варна и други школа в страната и който доведе до редица протести на родители, ученици и учители. От МОН се похвалиха, че усилията за разрешаване на въпроса от страна на министър Николай Денков са се увенчали с успех. От софийското 144 СУ "Народни будители" благодариха на министерството с кръшни хора пред сградата на ведомството. Заради решаването на проблема с приема в профилираните паралелки по хореография министър Николай Денков получи благодарствено писмо от ръководството и учениците на НГХНИ „Константин Преславски“ - Варна.

 

Въпросът с хореографските паралелки в общообразователните училища беше разрешен чрез промяна в държавния план-прием за предстоящата 2017/2018 учебна година, която позволява записване на ученици за придобиване на професионална квалификация „Танцьор“ в средни и обединени училища и в профилирани гимназии. Едновременно с това бяха утвърдени разработените за първи път учебни програми по хореография за всички класове. Те са подготвени в съответствие с новия Закон за предучилищното и училищното образование, според който хореографията става самостоятелен учебен предмет, но може да се изучава единствено в рамките на избираеми и факултативни учебни часове.

 

Отделно, с промени в Наредба №10 на МОН беше дадена възможност да се кандидатства за прием в паралелки по хореография в пети и седми клас на профилираните училища, като при балообразуването се използват резултати от национални и регионални олимпиади и състезания. Успоредно с това министърът на образованието и науката прие предложението на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) да бъдат признати две нови професии: „Сценичен фолклорен изпълнител“ със специалност „Танцово фолклорно наследство“ - трета степен на професионална квалификация; и „Специалист танцово изкуство“ със специалност „Танцово фолклорно наследство“ - четвърта степен на професионална квалификация. След изтичане на задължителната съгласувателна процедура те ще бъдат включени в списъка на професиите за професионално образование и обучение.

 

Припомняме, че заради новия Закон за училищното и предучилищно образование приемът в паралелки за танцьори след седми клас в Хуманитарната гимназия трябваше да отпадне, което предизвика остра вълна от недоволство сред ученици, родители и учители. Кметът Иван Портних подкрепи училището като изпрати писмо до МОН, в което предложи да бъде преразгледан въпросът и приемът за следващата учебна година.

 

 

Четете още: Радарите на 30 април във Варна

 

Коментари

Новини Варна