IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
11:41 | 16 май 2017
Обновен: 17:05 | 16 април 2024

Джани Шарков: Чрез комплекса „Св. Св. Константин и Елена“ Варна ще развива балнеологията

Ще има моменти през сезона със 100% заета леглова база, прогнозира експертът сутрешния блок на тв „Черно море“

По материала работи: Деян Михайлов
Джани Шарков: Чрез комплекса „Св. Св. Константин и Елена“ Варна ще развива балнеологията

Джани Шарков, председател на УС на Варненската асоциация на туристическите агенции, сподели очакванията на бранша за предстоящия туристически сезон в сутрешния блок на тв „Черно море“.


„Поради спецификата на събитията в района и отношенията на Запада с Турция пълнят комплексите. Ранните записвания и борсите очертаха картината за този сезон. На немския пазар се записват силно, с поляците също върви добре. Става въпрос за 7 – 10 % ръст. В сравнение с миналата година сега от Полша записванията са ранни, а не “last minute”. Спецификата при тях е, че над 50% идват с автобуси. Борбата е между самолетния превоз и автобусите. Има и много французи – на Албена, на Златни пясъци. Английският пазар ще е като миналата година. Добрата новина е, че текат договаряния и за догодина и някои от старите фирми се връщат по Северното Черноморие. От Люксембург има вече полети до Бургас и Варна. Руският пазар бележи ръст, но делът на възрастните гости е по-нисък. Изискването за увеличението на чартърни полети е по-голямо към Бургас, защото там имат повече собствени недвижими имоти. Силни записвания има от Иран и Ливан. Иранците тръгват към нас по-рано, другите след Рамазан байрама в края на юни“, каза Джани Шарков.

 

„Няма да се върне 1975 г., когато нямаше места за настаняване и ги пращахме в Добрич, Девня и Шумен. Ще има моменти в пика на август със 100% заета леглова база. Заетостта на този етап е 23 – 27%. След Великденските празници има отлив, някои хотели отвориха и затвориха“, обясни той.

 

Варненската асоциация на туристическите агенции има 27 члена, от които 5 са приемащ туризъм, останалите се занимават с билетопродаване и агентиране на дребно на екскурзии. Това са малки и средни фирми.

 

„Грижим се за колегите, връзки с НАП, каквото можем – помагаме. Вземаме отношение по промените на закона. Трябва да се популяризира България, нашите, български туристи да остават тук, не да ходят в Гърция и Турция. Фалитите на туроператори се дължат на различни фактори. Добре е клиентите да гледат застрахователната полица. Ако е за 50 000 – 200 000 лв. при стартирана чартърна програма, не е сериозно“, добави Шарков.

 

„Туристите идват у нас лятото за плаж, зимата за ски. Това са основните видове туризъм. Говори се за културен и за здравен туризъм. Но бъдещето го свързвам с това, което става в Св. Св. Константин и Елена – дай Боже да тръгнат нещата с басейна и с балнеологията. Не искам да лаская собствениците, но там има голям потенциал свързан минералната вода и това, което ще се случи. Варна с този комплекс ще търпи развитие в балнеологията“, убеден е експертът.


„Държавата да осигури рекламата на България, браншът ще се заеме с категоризацията. Да се възстановят центровете в основни държави. Представителствата задължително ще се върнат, убеден съм. Концесиите са важни. Да се изчистят комплексите от незаконните обекти. Не бива да се строи безразборно“, завърши той.


ИВАН БАРБОВ

 

Коментари

Новини Варна