IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
11:55 | 25 май 2017
Обновен: 18:27 | 14 април 2024

Във Варна разбиха схема за тормоз и продажба на кучета

Със съдействието на евродепутата Емил Радев ще бъде прекратена порочната практика

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Полина Петрова

Схема за тормоз и нелегална продажба на кучета беше разбита край Варна. В изключително лоши условия и без необходимата ваксинация са били отглеждани около 70 животни в два обекта, разположени в близост до село Звездица и в кв. “Галата”. 

 

За превод на средствата от продажбите на четириногите са били открити фиктивни сметки на имена на бездомници, като месечните приходи от престъпната дейност възлизали на около 70 000 лв. Фалшифицирани са документи за произход и подписи на ветеринари. Сред животните има и отглеждани за боеве и продажба в чужбина. Цената на кучетата, представяни за породисти, варирала между 500 и 6000 лв. 

 

По случая Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство срещу В. Л. за продължавано данъчно престъпление и незаконна търговия с кучета. Той е задържан за срок до 24 часа. Виновното лице е избегнало установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери и приспадане на неследващ се данъчен кредит. Това съобщиха на съвместен брифинг окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, главният секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов и директорът на ОД на МВР старши комисар Даниел Пашов. Те изказаха своята благодарност към евродепутата Емил Радев, оказал много важно съдействие, благодарение на което се е стигнато до този резултат. Емил Радев, който е един от инициаторите за създаване на зоополиция у нас, подчерта, че е наложително тя да заработи ефективно, за да не се проточват с години подобни случаи. „Надяваме се да се повишат правомощията на служителите на зоополицията. Всеки един подобен случай, по който работим, прокарва практика, но и става ясно къде има слабости и къде трябва да се предприемат както организационни, така и законодателни промени“, каза Владимир Чавдаров. 

 

 

 

 

 

„Темата за престъпленията над животни вълнува обществото, макар и много хора да не осъзнават все още, че подобна проява показва нагласа и за насилие срещу хора. Искам да поздравя колегите от областната дирекция във Варна, тъй като са най-напред в работата си по тази тема в сравнение с другите областни дирекции. Нужно е да се възпита дисциплина в обществото, че отношението към животните също трябва да е в рамките на закона и нормите“, коментира Младен Маринов. 
 

Над 400 са подадените жалби от природозащитници за незаконната дейност на В. Л., която продължавала около 8 години. В много от случаите те са били заплашвани или са подавани контражалби от виновното лице и негови служители. „Разследващите органи трябва да видят защо при толкова сигнали и извършени проверки не е сложен край досега на тази порочна практика. Дали е имало някакъв „чадър“ над виновника“, коментира Емил Радев. „Не знам защо при проверките не са констатирани нарушения, след като е видно състоянието на животните и това, че се отглеждат в много лоши условия“, допълни Радев.  

 


 

 

 

„Състоянието на животните не е добро – доста от тях са с възпаления на очите, дехидратирани са, газят в урина и фекалии, на някои лапичките са в кръв, имат нещо като храна, но то е мухлясало от много време. Фермата прилича на концентрационен лагер за кучета. За първи път виждаме такова зверство към животни. За съжаление, има и други подобни обекти в страната. Това е първото разбиване на подобна ферма в България, надявам се да не е последно“, коментира ветеринарният лекар Мариета Станкова, ангажирана да установи здравословното състояние на животните в разследваните обекти. 

 

Според информацията, изнесена от прокуратурата, на животните били оформяни неистински документи за произход, родословие и направени имунизации. Кучетата били продавани чрез интернет сайтове и доставяни чрез куриер, на когото клиентът изплащал остатъка от сумата след приспадане на капаро. Дейността на незаконния кучкарник се извършвала от дружества, регистрирани на подставени лица, най-вече малоимотни и бездомни хора. Заплащаните суми били давани на ръка и за тях не се издавали нито касови бонове, нито разписки за извършени плащания. В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания на четири адреса - в кв. „Галата“ и село Звездица, и на четири автомобила, ползвани за доставката на четириногите. Открити са 67 кучета и по указание на Окръжната прокуратура във Варна се провежда и разследване за проявена жестокост към отглежданите животни, които да са довели до смъртта им, до тежкото или трайното им увреждане. На претърсените адреси и в автомобилите са открити веществени доказателства, съотносими към предмета на разследването, счетоводни документи, няколко компютърни конфигурации, 6 мобилни телефона. В момента се извършват процесуално-следствени действия в помещения, в които е имало тайници за укриване на доказателствата за престъпната дейност на виновното лице. Работата по досъдебното производство продължава под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна. Обвинение все още не е повдигнато, тъй като все още се събират доказателства. „Наблюдаващият прокурор ще се запознае с всички тях и ще направи преценка кога ще повдигне обвинение и каква мярка за неотклонение ще бъде взета спрямо лицето“, уточни Владимир Чавдаров. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

СНИМКИ: АВТОРЪТ

 

 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна