IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
16:02 | 12 септември 2017
Обновен: 23:05 | 23 април 2024

За справедливо разпределение на държавната поръчка настояват извънстолични университети

До края на октомври ще приключи ремонтът на сградата на колежа по туризъм във Варна, базата ще се използва от студенти от началото на зимния семестър

По материала работи: Слав Велев
За справедливо разпределение на държавната поръчка настояват извънстолични университети

За справедливо разпределение на държавната поръчка настояват извънстоличните университети. Това съобщи на среща с журналисти ректорът на ИУ-Варна проф. Пламен Илиев. „Ние не искаме увеличение, наясно сме, че с оглед на демографската криза това няма как да стане. Но държим квотите да бъдат разпределяни справедливо. През последните две години държавната поръчка в предлаганите от нас 4 професионалните направления беше ограничена с по 20% или общо 40% за двете години. Докато за столичните университети намалението беше доста по-малко, от порядъка на 5%. Така се стигна до ситуацията, в която ние трябваше да връщаме кандидати, а в някои столични университети държавната поръчка не бе покрита. При разпределението е нужно да се вземе под внимание регионалният принцип, както и устойчивостта на учебното заведение през годините, степента на реализация на кадрите, които подготвя и инвестициите, които прави“, заяви проф. Илиев. 


Един от най-важните инвестиционни проекти на ИУ-Варна е реновирането на трети корпус на университета, в който ще бъде поместен колежът по туризъм. Реконструкцията и модернизацията на сградата се извършва с подкрепата на Министерството на образованието. Очаква се тя да приключи до края на октомври, а базата да е използваема за студентите от зимния семестър на новата учебна година. 


Висок е процентът на завършилите ИУ-Варна, които се реализират – около 80%. Това се дължи от една страна на намалената почти на половина бройка студенти, поради ограничената държавна поръчка. От друга страна обаче високата реализация на кадрите на ИУ-Варна се дължи на доброто партньорство на университета с бизнеса, подчерта ректорът. Проф. Илиев разкри, че вече се подготвят съвместни програми с компании, с които университетът работи отдавна. Това ще гарантира добра реализация на студентите от една страна, а и образованието, което те получават ще бъде максимално съобразено с реалните нужди бизнеса в съответната сфера. 


Отговор на реалните нужди на пазара на труда е и новоразкритата в университета специалност съдебна администрация. Тя ще подготвя кадри за съдилищата, извън съдебната система, които да отговарят за административното обслужване на институциите. 


Около 1500 са приетите за новата година бакалаври в ИУ-Варна и около 600 са магистрите. 91% от бакалаврите ще се обучават в редовна форма и 9% - в дистанционна. В професионално направление „Администрация и управление“ процентът на изпълнение на плановия прием е 115%, а за „Туризъм“ – 106. Специалността „Международен бизнес“ с преподаване на английски език е най-предпочитана от чуждестранните студенти. Над 170 са те в момента в ИУ-Варна. През учебната година се очакват и около 80 студенти от партньорски университети, които ще се обучават тук въз основа на обмен по програма „Еразъм“. 


На 20 септември ще бъде открита новата учебна година в ИУ-Варна.


Полина Петрова


Четете още:

30 картини дари Никола Манев на ИУ-Варна

 

 

Коментари

Новини Варна