IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
15:22 | 12 септември 2017
Обновен: 15:38 | 24 април 2024

30 картини дари Никола Манев на ИУ-Варна

Постоянната експозиция ще бъде открита на новосъздадената Студентска улица в университета

По материала работи: Слав Велев
30 картини дари Никола Манев на ИУ-Варна

30 свои картини дари именитият български художник Никола Манев на ИУ-Варна.

 

Постоянната експозиция ще бъде открита тази вечер на новосъздадената студентска улица в университета. На събитието ще присъства синът на художника.

 


Никола Манев и Икономическият университет във Варна имат дългогодишно партньорство. Художникът оценява стремежа на висшето учебно заведение да насърчава духовното израстване на студентите си.

 

В университета имат музикална и театрална трупа. Не са малко и културните събития в града, които се провеждат в аулата на ИУ-Варна. Освен дарените картини, университетът разполага и с още няколко, които е закупил от художника. Част от тях е и четирилогията "Пролет", "Лято", "Есен", "Зима", която е изложена в една от лекционните зали. 

 


Университетът си партнира също с друго утвърдено име в изобразителното изкуство -  проф. Стоимен Стоилов. Очаква се съвсем скоро още няколко негови платна да украсят университета, разкри ректорът на ИУ-Варна проф. Пламен Илиев. 


Постоянната експозиция с дарените картини на Никола Манев е разположена на новообособената Студентска улица в университета. На нея са концентрирани кариерен и културен център,административен офис за стипендии и общежития, банков клон. Студентската улица ще бъде открита официално на 13 октомври. Тя се намира на първия етаж в ректората на ИУ-Варна. 

Полина Петрова
Снимки Авторът

 

 

Коментари

Новини Варна