IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избрано
12:39 | 20 септември 2017
Обновен: 02:10 | 26 април 2024

27 деца са осиновени във Варна от началото на годината

7 от тях са намерили своите родители в САЩ, Италия, Испания и Франция

По материала работи: Ставри Таргов
Димитричка Кънчева.

27 деца са осиновени във Варна от началото на годината, съобщи на пресконференция Димитричка Кънчева, началник на Регионалната дирекция за социално подпомагане. В сравнение със същия период на м.г. те са с 12 по-малко.

 

7 от децата са осиновени в чужбина – най-вече в САЩ, Италия, Испания, Франция и други.  3 от тях са били отглеждани в приемни семейства, 4 в ЦНСТ. Децата, намерили своите родители в чужбина, са на възраст над 7 г.

 

В момента тече процедура по международно осиновяване на 10 малчугани, като 7 от тях са със здравословни проблеми. Те са на възраст над 5 г. и са настанени в приемни семейства. Останалите 3 се отглеждат в ДМСГ в кв. Виница и в ЦНСТ.

 

Спадът в осиновяванията, който е най-вече в национален мащаб, се дължи на това, че вписаните през т.г. деца са на възраст над 7 г., от малцинствени етноси, с изразени етнически белези и деца в родствена връзка. За тях няма кандидати за родители от България.

 

Общо 50 са кандидат-осиновителите с постоянен адрес на територията на област Варна, за страната те са общо 1 370, каза още Кънчева.

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна