IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:42 | 21 септември 2017
Обновен: 02:57 | 28 март 2024

Витруоз на сладкарството учи варненски ученици да майсторят шоколадови изкушения

„Шоколадът е зараза“ доведе девиза на колегите си шеф Ради Стамболов пред ученици от Професионалната гимназия по туризъм

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Ели Маринова

Шоколадова бутилка с уиски разби пред погледите на смаяни варненски ученици един от родните виртуози на сладкарското изкуство - шеф Ради Стамболов, вицепрезидент на Европейската кулинарна организация. В рамките на шоколадовата работилница, която се проведе в Професионалната гимназия по туризъм във Варна, майсторът демонстрира как се правят от шоколад CD, спинер, визитки с QR-код, както и пълноцветен шоколад, разработен от него и екипа му. Ученици, студенти, собственици на сладкарници и по-възрастни любители на сладкарството участваха безплатно в работилницата на професионалния кулинар. Най-впечатляващите  какаови произведения са 8 римски фигури на богове и императори в реални човешки размери. Макар че шефът почерпи присъстващите с парченца истински шоколад с различно процентно съдържание (до 90%), направените „сладки експонати" не можеха да бъдат изядени, а ще бъдат изложени в експозиция.

В актовата зала на Професионалната гимназия шеф Ради Стамболов изнесе интересна презентация за историята и тънкостите на шоколада, за начините на обработка на продукта, неговото темпериране и изливане в различни форми. Тази лекция той обеща да изпрати на имейла на училището, където ще остане на разположение на всички ученици, които искат да се запознаят. Възникнаха въпроси от възпитаници на школото дали могат да се запишат като стажанти при майстора, на които той отговори, че винаги набира стажанти. Оказа се, че присъстващи сладкари и собственици на сладкарски работилници във Варна реагираха спонтанно с желание да наемат ученици на стаж. Стигна се до конкретни разменени координати за взаимнополезен труд/стаж.

Събраните средства от разглеждането на фигурите от шоколад ще са началната стъпка в създаването на единствения в Европа интерактивен Музей на шоколада. В него ще има ескейп стая, различни игри и забавления, свързани с яденето на много шоколад. Дори жетоните за отделните игри ще са направени от какао. Почти всичко в него ще е направено от шоколад – стените, подът, водопадът, в който ще се излива един тон шоколад в минута. Ще има и стена, направена от бонбони. Тя ще представлява мозайка с лика на известна личност в България. Цялото количество шоколад ще бъде осигурено като дарение. За направата на Музея ще бъдат използвани осем тона от какаовия продукт. Шеф Ради Стамболов сподели, че за негово съжаление, не е получил разрешение за създаването на най-голямата шоколадова елха в света, с която той се готвеше да опита да постави рекорд на Гинес. От летище София са му оказали отпор.

 

 Най-добре представилите се участници в шоколадовата работилница във Варна станаха доброволци в изработването на шоколадовите фигури. Вкусните произведения ще бъдат показвани срещу символична цена.

 

 

По време на обучението вируозът сподели няколко любопитни факта за шоколада. Какаовото дърво в превод от гръцки означава „божествено дърво“. Красивите му цветове не ухаят на нищо, растат направо върху какаовите пръчки  и опрашването им става благодарение на факта, че на същата височина летят вид мушици. 250 години живее едно какаово дърво, но дава плодове само 25 години (най-добри – към 15-та година). Поради това никой не ги оставя повече от 25 години, а непрекъснато се секат и садят нови.

 

 

Цената на шоколада се определя от борсови закони. Най-големият производител е Кот Д‘Ивоар, но там няма нито един завод за шоколад. Причината – няма политическа стабилност и страната се управлява от племена. В плантациите се използва детски труд и наскоро излъчен филм по Дискавъри е показал как на хора, работили цял живот в какаова плантация, им е давано за първи път да опитат парченце шоколад. След което разбира се, са оставали смаяни от вкуса. Хората, които по цял ден берат какаови зърна не получават повече от 4% от общата цена, която се взема за безценното изделие.

 

 

Какаовите зърна нямат вкус първоначално. Какаото има непоносимост към вода и само 1-2 капки вода върху какаовите зърна, могат да повредят 10 кг. шоколад.

 

България е имала отлична шоколадова индустрия преди 1940 г. Швейцария, която няма нито едно участие във война, няма нито ден прекъсване на шоколадовото производство от годината на създаването на първата си фабрика до днес. Бизнес-магнатът Антъни Ууд държи 40% от световния шоколадов бизнес днес.

 

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна