IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
18:13 | 16 октомври 2017
Обновен: 20:31 | 25 април 2024

Т. Дончев: Северна България ще е големият акцент през следващите години

По време на 12-та годишна среща на местните власти в Албена бяха подписани споразумения за сътрудничество между НСОРБ, НС и МС

По материала работи: Юлиян Атанасов
Т. Дончев: Северна България ще е големият акцент през следващите години

Северна България ще е големият  акцент в следващите години. Автомагистрала Хемус остава приоритет. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на 12-та годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България, която се провежда в Албена.

 

По думите на зам.-министър председателя за последните 15 години износът на България е нараснал 6 пъти. Очакванията са до края на 2017 г. БВП да достигне 100 млрд. лева, а икономическият растеж да е 4 %.

 

Дончев припомни, че ще бъдат отпуснати 360 млн. лева за училищата у нас, сред които са предвидени и средства за увеличение на учителските заплати с 15 %. Вицепремиерът припомни, че до момента са обходени 150 000 адреса с цел да бъдат върнати децата в класните стаи, но се оказало, че ок. 50 % от тях са в чужбина. Очакванията са поне 17 000 да се върнат обратно в училище.  Дончев съобщи, че към момента 45 % от  финансовата рамка на настоящия програмен период е договорена. По негови данни, България е на 7-мо място от страните в ЕС по готовност за усвояване на евро средства.

 

На форума беше поставен и въпроса, свързан с това, че не всички общини имат приет Общ устройствен план. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков увери, че държавата работи по този проблем от 2012 г.  Очакванията са до няколко години той да бъде решен, за да могат всички общини да използват европейски средства и да привличат инвеститори. В края на форума бяха подписани споразумения за сътрудничество между Националното сдружение на общините в Република България, НС и МС. Основната им цел е успешното провеждане на председателството на ЕС, ускорено въвеждане на електронното управление, намаляване на административната тежест и др.

Елена Кирова

Коментари

Новини Варна