IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
18:19 | 18 октомври 2017
Обновен: 22:42 | 23 април 2024

Няма да ни съдят, без да знаем

Властта се отказа от въвеждането на 10-годишната давност на дълговете

По материала работи: Юлиян Атанасов
Няма да ни съдят, без да знаем

Депутатите се отказаха да въвеждат 10-годишна абсолютна давност за дълговете и не приеха облекчението при окончателното гласуване на поправките в ГПК. Така, макар и на първо четене  изменението, за което настояваше омудсманът Мая Манолова, да бе одобрено, няма да влезе в сила.Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че 10 години при сегашната продължителност на делата е кратък срок и има риск длъжниците да злоупотребяват с него.

 

Въпреки това общественият защитник Мая Манолава остана доволна от свършеното в пленарна зала, защото депутатите ограничиха правата на частните съдебни изпълнители и монополите.Именно тя пое първа битката срещу тях, защото се оказа, че всеки длъжник може да се окаже осъден, без дори да е разбрал.Банките пък продавали на безценица взети жилища, а след това бившите им собственици, макар и без дом, пак трябвало да си плащат години наред за тях. След промените в ГПК, приети и на второ четете, тя отчете още една "спечелена битка на гражданите срещу несправедливостите".

 

"5 от 6-те цели, които си бяхме поставили в началото на промените заедно с гражданските организации, са постигнати. 5 от 6 е един много добър резултат. Свръхправомощията и тормозът, който частните съдебни изпълнители оказваха върху гражданите, ще бъде прекратен. Останаха банките. За това казвам, че шестата цел остава на нашето внимание и на дневен ред", заяви Манолова.Омбудсманът допълни, че има обещанието на листите от Патриотичния фронт, че още от утре започват да работят по текстове за изработването на механизъм, който да не товари длъжниците, но да даде възможност за проверка на претенциите на банките, които пък в момента могат да реализират в много облекчена процедура.

 

Засега обаче тя спечели битката и като за начало след направените днес промени хората вече няма да могат да бъдат съдени, без да знаят."Промените в призоваването гарантират това. Гражданите ще могат да платят по време на съдебния процес, защото сега много хора, които биха си платили дълг от 50, 100 или 200 лева, просто незнаейки за него в една хубава сутрин се оказват със запорирано имущество и плащат свръхразноски в изпълнителното производство”, аргументира се общественият защитник.

 

По думите на Мая Манолова като трета важна промяна може да бъде отбелязана намаляването на таксите на частните съдебни изпълнители, които според нея са били несправедливи, особено за малките дългове."Дава се възможност на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите имоти, когато се изнасят на публична продан, за да се прекратят практиките да ти продадат на безценица жилището и ти да останеш вечен длъжник”, коментира още омбудсманът.

 

Автор: Камелия Цветанова

 

dnes.bg

 

Четете още: Кабинетът отчуждава частни имоти за модернизацията на жп участък

 

Коментари

Новини Варна