IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
12:41 | 27 ноември 2017
Обновен: 05:18 | 16 май 2024

В културен център ще се превърне Сефарадската синагога във Варна

Сградата е част от архитектурното и историческо наследство на града (СНИМКИ)

По материала работи: Борис Проданов
В културен център ще се превърне Сефарадската синагога във Варна

Полуразрушената Сефарадска синагога ще бъде ремонтирана, възстановена и превърната в Център за образователни и културни мероприятия. Тя разположена в центъра на Варна и председателят на районната организация на евреите "Шалом"Олег Калдерон, е доволен,че има инвеститор, благодарение на който ще се реализира и проекта.

Краеведът Християн Облаков коментира, че еврейската общност след края на Втората световна война даряват на държавата синагогата. Сградата се използва като склад за зърнени храни от Военно-морските сили. После превръщането й в тренировъчно помещение я унищожава.

Сефарадска синагога е част от историческото и културно наследство на града. Добавена е в списъка на Националния институт за паметниците на културата. Затова ще бъде реставрирана почти същата, а защо не – и по-красива.

Исторически това е синагога е първият молитвен еврейски дом в морската столица. Построяването му датира от 1890 г. с отделни готически елементи, но в мавритански стил и богато орнаментирана фасада.

При връщането на имотите на еврейската общност (в края на миналия век) се установява, че от нея практически са останали само 4-те стени.

Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна