IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
15:07 | 8 декември 2017
Обновен: 16:30 | 23 април 2024

Почти всеки втори българин не очаква материалното му положение да се промени

67% от хората се готвят за скок на цените идните месеци

По материала работи: Слав Велев
Почти всеки втори българин не очаква материалното му положение да се промени

Близо половината българи очакват материалното положение на семейството им да остане същото през следващата година. Това показват обобщените данни и изводи на „Галъп Интернешънъл” за отиващата си 2017 г. 

 

В края на годината 45% очакват материалното положение на семейството им да остане същото, 24% - да се влоши, а 13% - да се подобри. Останалите не могат да отговорят.

 

„По отношение на очакванията за материалното положение на семействата през 2017 г. положителните нагласи като че ли също показват малко по-високи стойности в сравнение с предходните няколко години и останаха трайно над 10%, след като в предходното десетилетие рядко бяха преминавали тази психологическа граница. Негативните очаквания за личните пари се движеха около и над 20% - едни от най-ниските нива за периода от няколко години. С най-високи стойности, близо под 50%, останаха очакванията материалното положение на семействата да остане без промяна”, отчитат от „Галъп”. 

 

2017 г. донесе и исторически ниски очаквания за безработица. В края на годината 41% очакват безработицата да остане същата, а 30% - да се увеличава.

 

Едва 1% смятат, че цените на основните стоки в близките 2-3 месеца ще намалеят. В последните седмици на годината 67% очакват в идните месеци цените да растат, а 22% - да останат същите.

 

39% очакват икономиката да остане в същото положение, 30% - да се влоши и 14% - да се подобри. Останалите се колебаят или не могат да преценят.

 

През 2017 г. масовите очаквания за икономиката като че ли не изглеждат толкова негативно, колкото в предходни години, посочват от „Галъп”.

 

„Чувствителният песимизъм продължава, но като че ли очакванията икономиката да се влоши трайно останаха под очакванията да няма промяна. А от нива трайно над 40% дяловете на негативни очаквания за двете последни години плавно спаднаха на нива под и около 30%. Неутралните очаквания са около и под 40%, а позитивните се колебаят между 10 и 15%, допълват от агенцията.

Коментари

Новини Варна