IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
16:01 | 18 януари 2018
Обновен: 00:05 | 25 април 2024

На съвместно заседание: Съветниците от всички комисии казаха „Не“ на референдума за Морската градина

В понеделник решаващата дума има сесията на местния парламент

По материала работи: Борис Проданов
На съвместно заседание: Съветниците от всички комисии казаха „Не“ на референдума за Морската градина

Общинските съветници от всички постоянни комисии към Общинския съвет на Варна на общо заседание в Юнашкия салон категорично подкрепиха становището на ВрК „Правна“ с председател Христо Атанасов, която още в сряда отхвърли като незаконосъобразно предложението за произвеждане на местен референдум за Морската градина. Като водеща комисия в заседанието председателят на местния парламент Тодор Балабанов посочи ПК “Архитектура, строителство, устройство, организация и развитие на територията на общината и населените места” с ръководител Димитър Карбов.

 

Отказът съветниците си мотивираха с факта, че във внесената подписка липсва изискуемият по закон брой подписи, необходими за насрочване на допитването. Другият аргумент срещу предложението е незаконосъобразността на зададените въпроси.

 

За провеждане на допитването са необходими 15 185 подписа, представляващи подписите на 1/20 от имащите право на глас в общината. При задължителната проверка на компетентния държавен орган – Главна дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО), е установено, че валидните подписи са 14 854, т.е. под установения от закона минимален брой. А общо 17 513 са фалшивите подписи във внесеното от инициативен комитет в началото на 2013 г. за искане за референдум за Морската градина.

 

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС) местен референдум се провежда по въпроси от местно значение, които са от компетентността на органите на местно самоуправление. Конкретните въпроси са от местно значение, но не са от компетентността на Общинския съвет. По тях местният парламент не може да се произнесе, което е „непреодолима пречка за провеждане на допитването“, се посочва още в мотивите на ВрК „Правна“, които обединиха съветниците.

 

Евентуално положително решение на Общинския съвет за местен референдум би било в противоречие с действащата нормативна уредба, тъй като предвижда приемане на изменения в Общия устройствен (ОУП) и Подобния устройствен план (ПУП), без наличие на законово основание за това. Въпросът с промените в ОУП е разрешен със Закона за устройство на територията, се подчертава в подкрепеното становище на Правната комисия .

 

Предложените въпроси за местно допитване не са съобразени и със специалния закон, уреждащ територията на Черноморското крайбрежие. Съгласно този закон Общият устройствен план на Варна се приема от национален експертен съвет по предложение на Общинския съвет, а се одобрява от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Промени по плана могат да правят само регионалният министър или кметът на общината след съгласуване с министъра.

 

Отново туристическият бранш се обяви против референдума. Подкрепи ги и варненският спорт.

 

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, отново заяви позицията на бранша.

 

„В момента Варна се развива. Градът обаче още няма яхтен туризъм и яхтено пристанище. Затова е плюс за туризма всичко, каквото се случва. Крайбрежната зона трябва да се развива, това е хубаво за целия бранш. Затова сме твърдо против референдум за Морската градина“, каза Павлин Косев.

 

Мартин Стоянов, председател на варненски спортен клуб по фехтовка добави, че откакто Морската градина се развива по този начин и скатът е укрепен, децата могат да спортуват нормално.

 

„Повечето от децата карат колелета и сега спокойно обикалят Морската градина. За мен като треньор е много важно децата да са здрави, да спортуват, да има къде да го правят. Във Варна съм се родил, живея в този град. Майка ми изкара почти целия си живот в метеорологичната станция. Нямаше кой да ме гледа през деня, живеех буквално там. Скатът буквално всяка година се местеше с по 50 м и всички се чудеха кога трябва да си местят апаратурата и какво ще стане със сградата. В момента не така! Ако на някой наистина му пука за Морската градина и е зелен, трябва да иска всичко това да се запази.“

 

Общинският съветник от БСП Борислав Гуцанов също сподели мнението, че дори не трябва да се мисли за референдум за Морската градина.

 

„В историческата част на Морската градина не трябва да има строителство, но спиране на укрепването на ската, ограничаване развитието на икономиката и туризма е абсурдно. Други държави правят изкуствени острови, а ние имаме готова територия! Неразумно е обсъждането на подобен казус. Всеки който милее за Варна и страната няма как да подкрепи референдум за Морската градина“, заяви Борислав Гуцанов.

 

Председателят на ОбС – Варна, Тодор Балабанов не се ангажира с категорична прогноза как референдум за Морската градина ще се отрази на Варна и в частност на туристическия бранш. Той е на мнение, че ще има забавяне в темповете на развитие на морската столица.

 

Окончателното решение по темата общинските съветници ще вземат на извънредна сесия в понеделник – 22 януари, от 10 ч. в зала „Пленарна“ на община Варна.

 

Борис Проданов

 

Снимка Пламен Гутинов

 

Още по темата: Правната комисия към ОбС – Варна: Няма законово основание за провеждане на референдум за Морската градина - 17 513 са фалшивите подписи

Коментари

Новини Варна