IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
18:00 | 22 януари 2018
Обновен: 22:19 | 23 април 2024

Близо 7% от варненци се нуждаят от социални услуги

Има тенденция към намаляване на децата в домовете

По материала работи: Ставри Таргов
Близо 7% от варненци се нуждаят от социални услуги

Близо 7% от варненци се нуждаят от социални услуги. Това стана ясно на заседание на постоянната комисия по социални дейности и жилищна политика към Общинския съвет.

 

На него бе приет Общински анализ на ситуацията и оценка на потребностите в община Варна, документ, който ще послужи за база на областната стратегия в тази сфера.

 

Данните сочат, че при 344 775 души население на морския град (към 31 декември 2015 г.) 23 814 души са с право на месечни добавки за социална интеграция, като от тях 1047 са деца. 96 деца и младежи са настанени в седемте ЦНСТ във Варна. Общината предлага 58 социални услуги, от които 27 за деца и младежи, 31 – за възрастни.

 

Препоръките в документа са свързани с увеличаване на капацитетната част на услугите в общността и по-равномерното им разпределение. Проблемите опират до недостатъчната материална база. Във връзка с това сме потърсили съдействие от държавата чрез областния управител за осигуряване на подходящи имоти, каза зам.-кметът Коста Базитов.

 

На своето заседание комисията прие и проектобюджета за социалните дейности за 2018 г. Средствата са в размер на 15 587 000 лв. Те са с близо 1,5 млн. лв. повече в сравнение с м.г. 1,3 млн. лв. са предвидени за дофинансиране на държавно делегираните дейности. За ремонти на Дома за стари хора „Гергана“ и на Дома за деца „Св. Йоан Златоуст“ са заложени по 90 000 лв.

 

Ще бъдат закупени и 3 микробуса – 1 за Домашния социален патронаж и 2 за хората с увреждания, уточни Базитов. Той каза също, че 85 деца са настанени в приемни семейства. Националната програма „Приеми ме“ върви с много добри темпове, отбеляза той.

 

Има тенденция към намаляване на децата в домовете и закриване на институциите. Устойчивост има и за програмите за социални и лични асистенти, обобщи зам.-кметът. Според него при актуализацията на бюджета ще се търсят още средства за по-пълно задоволяване на потребностите от социални услуги.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна