IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
14:40 | 14 февруари 2018
Обновен: 02:41 | 7 април 2024

С песни и руйно вино зарязаха лозите в с. Тополи (СНИМКИ)

Под проливния дъжд валяха и наричанията за здраве и берекет

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

По традиция с песни и руйно вино зарязаха лозите в село Тополи.

 

Проливният дъжд не намали ентусиазма на тополчани, които вече над 30 години на всеки 14 февруари провеждат ритуала на Трифон Зарезан.

 

„Важно е да запазим традициите и да ги предадем на младите, за да се съхрани нашият народ. Ако не представяме ритуалите, те няма от къде да ги знаят и спазват. Не е същото, ако просто прочетат за тях или погледнат в Интернет. Трябва да се докоснат в действителност, да усетят духа и автентичната атмосфера, която носи всеки празник“, коментира читалищният секретар в НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ Величка Иванова.


 

Всяка година веселата дружина с бъклица вино в ръка, начело с гайдар посещава различен дом в селото, за да зареже лозето.

 

Тази година ритуалът бе изпълнен в двора на църквата в Тополи. Преди него бе отслужен водосвет за здраве и берекет.

 

Мъже и жени, облечени в народни носии и закичени с първото пролетно цвете - кокичето, се хванаха на хоро и подхванаха песни за плодородието. 

 

Както всеки празник, и таз годишният Трифон Зарезан, приключи на голямата обща трапеза, където всеки бе донесъл по нещо – питка, баница, туршия и разбира се кани с вино и ракия.



 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

 

Oще по темата:   

 

Коментари

Новини Варна